„Sudaryta susitarimų su Rusija. Jei Rusija gerbs šiuos susitarimus, mes darysime tą patį. Tačiau šiuo metu, deja, Rusija negerbia šių susitarimų“, – sakė R. T. Erdoganas, kurį citavo dienraštis „Hurriyet“.

Nors yra skirtingose fronto pusėse, Damasko sąjungininkė Maskva ir sukilėlius remianti Ankara glaudžiai bendradarbiavo ieškodamos konflikto sprendimo.

R. T. Erdoganas pastaruoju metu Maskvą kritikuodavo retai. Nuo draugiškų santykių atnaujinimo 2016 metais jis dažniausiai siekdavo gerų santykių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Tačiau smurtas paskutiniame sukilėlių bastione Idlibe nesiliauja nepaisant Turkijos ir Rusijos Sočyje 2018 metais sudaryto susitarimo, turinčio užkirsti kelią visapusiškam Sirijos pajėgų puolimui.

Ne kartą buvo skelbtas ugnies nutraukimas Idlibo regionui, kur yra apie 3 mln. žmonių. Anksčiau šį mėnesį skelbtą ugnies nutraukimą remia Maskva ir Ankara.

Recepas Tayyipas Erdoganas

Vis dėlto ketvirtadienį per rusų antskrydžius Idlibe žuvo aštuoni civiliai. Regione yra daug žmonių, kurie buvo priversti palikti savo namus kitose šalies vietose.

Pagal Sočio susitarimą Turkija įsteigė 12 stebėjimo postų, kurių vieną gruodžio mėnesį apsupo Sirijos vyriausybinės pajėgos.

R. T. Erdoganas nurodė, kad turkų pareigūnai tęsia derybas su rusais, ir pridūrė, jog, pasak jų, Turkijos „kantrybė senka“.

Tuomet prezidentas perspėjo Maskvą, kad Turkija „darys visa, kas būtina“, jei bombardavimas Idlibe nesiliaus.

Turkijos gynybos ministerija antradienį sakė, kad Turkija gindamasi keršytų, jei iškiltų grėsmė kuriam nors iš jos postų.

Tarp didelį Ankaros nerimą keliančių dalykų yra galimas nuo smurto bėgančių sirų srautas į Turkiją.

Tačiau R. T. Erdoganas sekmadienį sakė, kad Turkija stato namus Siirjos teritorijoje, JT paskelbus, kad namus turėjo palikti beveik 360 tūkst. žmonių.

„Šiuo metu Rusija nepaiso nei Astanos, nei Sočio susitarimų“, – pareiškė Turkijos lyderis žurnalistams, grįždamas iš vizito po Afrikos šalis, informuoja tarptautinė naujienų agentūra „Anadolu Agency“.

R. T. Erdoganas turėjo omenyje pastarųjų metų susitarimus tarp dviejų šalių, siekiant sumažinti karinius veiksmus šiaurės Sirijoje. Rusija ir Sirija sustiprino bendradarbiavimą Sirijos konflikto metu, nors kituose Artimųjų Rytų konfliktuose, pvz., Libijos, jos yra priešingose pusėse.

„Jei esame lojalios partnerės, tegu Rusija aiškiai nusako savo poziciją, – sakė Turkijos lyderis. – Arba ji keičia įvykių eigą Sirijoje, arba pasikeis įvykių eiga su Turkija. Kito būdo nėra.“

Strategiškai svarbaus regiono kontrolė pastarąjį kartą buvo pasikeitusi 2012 m, informavo „Anadolu Agency“.

Per kelerius metus milijonai sirų, pabėgusių nuo karo Sirijoje, patraukė į Turkiją. Pareigūnai įspėja – jei Idlibe suintensyvės kovos, vėl plūstelės pabėgėlių banga.

ES praėjusį ketvirtadienį pasmerkė atsinaujinusias kovas dėl sukilėlių kontroliuojamos Idlibo provincijos. Blokas pareikalavo nutraukti „nepriimtinus“ antskrydžius, per kuriuos žuvo civilių.

„Puolimo Idlibe atnaujinimas, įskaitant antskrydžius ir apšaudymą taikantis į civilius, yra nepriimtinas ir turi liautis“, – pareiškime sakė ES atstovas. „ES ir toliau taikys sankcijas B. al-Assado režimui, kol nesibaigs šie žiaurūs išpuoliai“, – sakė jis.

Didžioji dalis Idlibo provincijos ir kai kurios Alepo provincijos dalys yra kontroliuojamos Sirijos režimo kontroliuojamų jėgų. 70 proc. Sirijos teritorijos kontroliuojantis Damasko režimas pažadėjo ateityje perimti likusią šalies dalį.

Idlibe gyvena mažiausiai trys milijonai žmonių, dauguma iš jų pabėgo iš kitų šalies teritorijų. Jiems reikalinga skubi humanitarinė pagalba.

ES reikalauja, kad humanitarinės pagalbos organizacijos galėtų „greitai, saugiai ir netrukdomai“ pasiekti regioną. Briuselis taip pat teigė, kad būtina pasiekti politinį konflikto sprendimą.

Antskrydžiai rengiami nepaisant Maskvos kiek anksčiau šį mėnesį paskelbto ugnies nutraukimo, kuris niekada taip ir neįsigaliojo. Kai kurie analitikai mano, kad yra kilusi ir sausumos puolimo ateityje grėsmė.