„Su kiekviena praeinančia diena, tikimybė laiku pasiekti susitarimą tikrai pradeda nykti“, – teigė U. von der Leyen, skaitydama metinį pranešimą.

„Derybos visada yra sudėtingos ir mes prie to esame pripratę. Bet derybose nėra tokios pažangos, kokios mes norėtume. Ir tai mums palieka labai mažai laiko“, – pridūrė pirmininkė.

U. von der Leyen įspėjo, kad Didžiosios Britanijos premjero Boriso Johnsono bandymai nepaisyti dalies pernai jo paties pasirašytos išstojimo sutarties, yra neteisėti ir nepriimtini.

„Šiam išstojimo susitarimui pasiekti prireikė trejų metų. Ir mes nenuilstamai dirbome prie jo, eilutė po eilutės, žodis po žodžio, ir kartu mums pavyko“, – pabrėžė U. von der Leyen ir pridūrė, kad to rezultatas „užtikrina mūsų piliečių teises, finansinius interesus, bendrosios rinkos vientisumą ir svarbiausia, Didžiojo penktadienio susitarimą.“

Pasak Europos Komisijos pirmininkės, „ES ir Didžioji Britanija kartu sutarė, kad tai geriausias ir vienintelis būdas užtikrinti taiką Airijos saloje.“

„Ir šį susitarimą ratifikavo šie rūmai ir Bendruomenių rūmai, pabrėžė U. von der Leyen.

„Negalima vienašališkai jo keisti, nepaisyti ar netinkamai taikyti. Tai yra įstatymo, pasitikėjimo ir sąžiningumo reikalas“, – užbaigė U. von der Leyen.

JK parlamentarai pirmadienį patvirtino naująjį „Brexit“ įstatymą, kuris prieštarauja kai kuriems pernai pasirašyto išstojimo susitarimo su ES punktams, nepaisant Briuselio pasipiktinimo ir ekspertų perspėjimų, kad tokiu nutarimu yra pažeidžiama tarptautinė teisė.

Bendruomenių rūmų parlamentarai priėmė JK vidaus rinkos įstatymą, už balsavo 340 politikų, prieš pasisakė 263.

Artimiausias keturias dienas šis įstatymas bus išsamiai nagrinėjamas. Kiek anksčiau premjeras Borisas Johnsonas tvirtino, kad įstatymu yra užtikrinamas „saugumo tinklas“, kuriuo neva siekiama apsisaugoti nuo ES grasinimų įvesti muitus JK vidaus prekybai ir net sustabdyti maisto tiekimą iš Didžiosios Britanijos į Šiaurės Airiją.

Tačiau Briuselis neigia B. Johnsono pasiteisinimus ir naują įstatymą laiko apgaule. ES lyderiai ragina JK premjerą laikytis paties prisiimtų įsipareigojimų, įtvirtintų praėjusiais metais pasirašytame „Brexit“ susitarime, reikalaujama, kad iki rugsėjo pabaigos Londonas atmestų susitarimui su ES prieštaraujančius įstatymo punktus.