Jis pasiūlė įteisinti tos pačios lyties asmenų sąjungas, tačiau patikslino, kad šios sąjungos neturėtų vadintis santuokomis.

Netikėtas D. Kiseliovo pareiškimas nuskambėjo „Rossija-1“ kanalo „Vesti nedeli“ laidos eteryje, rašo newsru.com. Toje pačioje laidoje anksčiau nuskambėjo jo raginimas „deginti gėjų širdis ir užkasti jas į žemę“.

„Jei rimtai, Rusijoje šią temą laikas nuo laiko reikėtų aptarti. LGBT bendruomenė – tai faktas. Galima būtų palengvinti suaugusiems žmonėms gyvenimą, jei jie pageidauja prisiimti oficialiai įsipareigojimus rūpintis vieni kitais. Juk meilė daro stebuklus. Kas prieš?“ – samprotavo D. Kiseliovas.

Jis pabrėžė, kad Rusijoje teisiškai įformintos sąjungos jau egzistuoja. Kaip pavyzdį jis pateikė globą. „Niekas juk neklausia, kokios lyties yra globėjas ar globotinis. Tegul pasirašo sutartį ir pirmyn, palieka vieni kitiems turtą, rūpinasi vieni kitais, perka vaistus ir taip toliau“, - savo poziciją toliau dėstė jis.

D. Kiseliovas įsitikinęs, kad sekso tema iš viso neturėtų būti siejama su įstatymų dėl tos pačios lyties asmenų sąjungų įteisinimo priėmimu. „Nebūtina juk viską sieti su seksu, ne apie seksą kalbame. Seksas – atskirai“, - patikino jis.

D. Kiseliovas mano, kad būtina judėti sąjungų link. „Svarbiausia, kad šios sąjungos nebūtų vadinamos santuokomis. Rusijoje santuoka turi likti tokia, kokia yra. Mūsų kultūroje tai sąjunga tarp vyro ir moters. Sąjunga – tai jau kita, kito lygmens istorija. Vyrams nereikėtų per tuoktuves puoštis baltais nėriniais, nereikėtų mesti puokštę per petį“, - samprotavo jis.

Rusijos valdžiai D. Kiseliovas patarė pasinaudoti teigiama Nyderlandų (šioje šalyje jis kartu su šeima lankėsi 2014 m.) ir Prancūzijos patirtimi. „Šiuo keliu nuėjo, pavyzdžiui, Nyderlandai. Be šeimos ten dar yra pilietinės sąjungos forma registruotos partnerystės pavidalu. Nesvarbu, kokios lyties asmenys šią partnerystę sudaro. Gali būti ir skirtingų lyčių. Juk tai nėra šeima, tačiau vis dėlto įforminta sąjunga. Panaši praktika ir Prancūzijoje. Ten ji vadinasi pilietine solidarumo sutartimi“, - tęsė jis.

„Ar Rusijai toks variantas netinkamas? Nemanau. Bet kuriuo atveju galima ramiai aptarti. Galiausiai juk meilės niekas nepaneigė. Krikščioniškos meilės. Juk nekalbame apie seksą“, - savo poziciją apibendrino D. Kiseliovas.

„Rossija-1“ televizijos kanalo, kuriame dirba D. Kiseliovas, vadovybė savo ruožtu pakomentavo žurnalisto pasisakymus. Rusijos valstybinės televizijos ir radijo transliacijų bendrovės (VGTRK) atstovai informavo, kad šis pareiškimas atspindi autoriaus poziciją, todėl patarė kreiptis dėl oficialių komentarų į patį D. Kiseliovą.

„Tai – autorinė pozicija. Jums reikėtų dėl oficialaus komentaro kreiptis į Dmitrijų Kiseliovą, nes jis yra laidos, kurioje ši pozicija nuskambėjo, autorius“, - patikino VGTRK atstovai.

Internetinėje erdvėje jau juokaujama, kad D. Kiseliovas tokiu būdu mėgina atsikratyti Vakarų jam taikomų sankcijų ir tikslingai laikosi jam nebūdingos pozicijos dėl gėjų.

D. Kiseliovo pavardė įtraukta į Kanados ir Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašus.

Tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimo tema visose JAV valstijose, kurių yra 50, pastarąjį savaitgalį sukėlė aršias diskusijas internete. Derėtų nepamiršti, kad dar iki D. Kiseliovo siūlymų Archangelsko sričiai atstovaujantis senatorius Konstantinas Dobryninas pasiūlė savo tos pačios lyties asmenų sąjungų pripažinimo Rusijoje variantą.

Konstitucinės teisės komiteto pirmininko pavaduotojo manymu, nereikėtų „pulti į barzdotą ir senove dvelkiančią kovą su gėjais, o ieškoti teisinių priemonių užtikrinti „visuomeninį balansą“. K. Dobryninas mano, kad Rusijoje būtų galima pritaikyti JAV kariuomenės „neklausk ir nesakyk“ principą.

Šis principas amerikiečių kariuomenėje taikytas 1993-2011 m. Remiantis šiuo principu homoseksualams buvo leidžiama tarnauti kariuomenėje, tačiau nebuvo leidžiama kalbėti apie savo orientaciją. Pagal įstatymus kariuomenėje buvo draudžiama tarnauti tiems, kurie atvirai deklaruoja savo homoseksualumą, o vadams pagal šį įstatymą buvo draudžiama rinkti su orientacija susijusius duomenis.

Savo griežta homofobiška pozicija pagarsėjęs dorovės sergėtojas Sankt Peterburgo valdininkas Vitalijus Milonovas pavadino K. Dobrynino poziciją išdavyste.

„Kitu žingsniu taps teigimas, kad homofobija – tai nusikaltimas, o tuos, kurie pasisako už tradicines vertybes, reikia žudyti. Būtent taip jis teigia“, - prognozavo V. Milonovas. „Net nenoriu apie tai kalbėti, nes nesuprantu, kaip tokius įsitikinimus turintis asmuo gali vadinti Rusijos piliečiu“, - piktinosi jis.

JAV Aukščiausiasis Teismas birželio 26 d. priėmė sprendimą dėl tos pačios lyties asmenų sąjungų įteisinimo visose šios šalies valstijose. Teisėjai priėmė sprendimą, kad kai kuriose JAV valstijose galiojęs draudimas sudaryti tokias sąjungas riboja konstitucines teises.

Po šio sprendimo priėmimo socialiniame tinkle „Facebook“ vartotojams pasiūlyta „nuspalvinti“ profilio nuotrauką LGBT vėliavos spalvomis. Tiesa, visi neseniai V. Milonovas paragino Rusijoje užblokuoti socialinį tinklą „Facebook“.