Politikų nuomone, Europos Sąjunga privalo persvarstyti santykius su Rusija. Tokią nuomonę išsakė Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir jo kolega iš Nyderlandų Markas Rutte, skelbia naujienų agentūra „Reuters“. Informuojama, jog politikai telefonu bendravo liepos 19 dieną, šeštadienį.

Anksčiau Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Philippas Hammondas pareiškė, jog jo šalis turi duomenų, įrodančių, kad kaltė dėl tragedijos prie Ukrainos ties sienos su Rusija gula ant prorusiškai nusiteikusių separatistų pečių. Kaip pažymi naujienų agentūra AFP, Londonas Maskvą kaltina nedarant reikiamo spaudimo teroristams, veikiantiems Ukrainos Rytuose – pastarieji tarptautiniams ekspertams neleidžia deramai tirti nelaimės vietos.

Bendraudamas su kolegomis telefonu (D. Cameronas kalbėjosi ne tik su M. Rutte, bet ir su Australijos premjeru Tony Abbottu), Jungtinės Karalystės premjeras teigia su politikos lyderiais parengęs bendrą poziciją: Vladimiras Putinas „privalo aktyviai bendradarbiauti su tarptautine bendruomene ir pasinaudoti įtaka, turima teroristams Ukrainoje“. Britų vyriausybės oficialioji atstovė taip pat patvirtino, jog britai ir australai pasirengę siekti, jog Jungtinių Tautų Saugumo Taryba užtikrintų galimybę skubiai ir objektyviai atlikti lėktuvo liekanų ir tragedijos vietų tyrimą, skelbia naujienų agentūra AFP.

Nyderlandai didina spaudimą Rusijai

Nyderlandų vyriausybės vadovas Markas Rutte paragino Maskvą imtis skubių veiksmų, kad būtų išaiškintos Malaizijos keleivinio lėktuvo sudužimo priežastys. Jis sakė šia tema „labai intensyviai kalbėjęs“ su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, praneša agentūra AFP.

„Aš jam pasakiau, kad jis turi parodyti pasauliui, jog nori padėti“, - sakė premjeras apie šeštadienį vykusį pokalbį. Iš 298 Malaizijos oro linijų lėktuvu skrudusių žmonių apie 190 buvo olandai.

M. Rutte, be to, teigė buvęs „šokiruotas“ vaizdų, kaip „begėdžiai“ prorusiški separatistai vaikščioja po lėktuvo sudužimo vietą ir laiko rankose aukų daiktus.

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Fransas Timmermanas susitikime su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka taip pat buvo „šokiruotas“ ir „pasipiktinęs“ tuo, kaip elgiamasi su žuvusiųjų palaikais.

Keleivinis lėktuvas „Boeing 777“ Rytų Ukrainoje sudužo ketvirtadienį. Daug kas rodo, kad jis iš separatistų kontroliuojamos teritorijos buvo numuštas raketa „žemė-oras“.

Ragins ES griežtinti sankcijas Rusijai

Didžioji Britanija antradienį stengsis įtikinti kitų Europos šalių lyderius išplėsti sankcijas Rusijai dėl Malaizijos keleivinio lėktuvo, kuriuo skrido 298 žmonės, numanomo numušimo, sekmadienį pranešė užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas).

„Sieksime ... įtikinti mūsų partnerius Europoje pritarti žengti toliau sankcijų srityje, jeigu Rusija iki tol radikaliai nepakeis savo pozicijos“, – Ph. Hammondas sakė nacionaliniam transliuotojui BBC prieš antradienį vyksiantį Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (533)