„Mano nuomone, Ukrainai reikia kompensacijos – ar pinigais, ar nafta ir dujomis“, – samprotauja Čekijos prezidentas.

M. Zemanas pripažįsta, kad Krymo aneksija neteisėta, tačiau teigia, kad šis klausimas jau išspręstas: „Krymas – tai aneksija, be jokios abejonės. Ir tai jau įvykęs faktas (fait accompli)“.

Čekijos prezidentas paaiškino, kad tuo atveju, jeigu Ukraina nesutiks su kompensacija, prasidės „europietiškas karas“.

Tam tikra prasme M. Zemanas pacitavo buvusį Vokietijos prezidentą Joachimą Gaucką: „Jeigu norime atimti Krymą ir grąžinti jį Ukrainai, tai reikštų europietiško karo pradžią“.

Taigi M. Zemanas padarė išvadą, kad „karas“ neišvengiamas ir tuo atveju, jeigu Ukraina dės pastangas Krymo susigrąžinimui.

„Privalome išvengti europietiško karo, ir jūs privalote tai suprasti“, – į deputatus kreipėsi Čekijos prezidentus.

Kijevas netruko sureaguoti į šį skandalingą pareiškimą. Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininko pirmoji pavaduotoja, Ukrainos delegacijos narė Irina Geraščenko pareiškė, kad Ukraina nesiruošia pardavinėti savo teritorijos ir suvereniteto.

„Savo cinizmu baisus Čekijos prezidento Zemano išstojimas Europos Tarybos parlamentinėje asamblėjoje, kuris aktyviai reklamavo Putiną, kuris siūlė nedelsiant atšaukti sankcijas, nes jos veikia prieš ir kenkia ES, ne Rusijai. O Ukrainai jis faktiškai pasiūlė... susitarti dėl finansinės ar naftos, dujų kompensacijos iš Rusijos už pavogtą Krymą“, - savo „Facebook“ paskyroje rašė I. Geraščenko.

Ji pabrėžė, kad Ukraina nesutiks su tokiu pasiūlymu. „Ukraina nepardavinės savo piliečių, teritorijos, suvereniteto, garbės ir orumo. Tai - neparduodama“, - pabrėžė I. Geraščenko.

Savo ruožtu Aukščiausiosios Rados deputatas Borislavas Bereza parašė savo paskyroje socialiniame tinkle, kad čekų lyderis - pasakiškas niekšas.

„Gydytojai neseniai rekomendavo Zemanui mažiau gerti. Bet jis pareiškė, kad negers mažiau. Po šio pareiškimo matau, kad jis tada nemelavo“, - pažymėjo tautos atstovas.