Kaip rašo „The Independent“, G. Verhofstadtas argumentuoja taip ir niekaip neišsprendžiamomis problemomis dėl piliečių teisių, kurios ir galėtų paskatinti Europos Parlamentą susitarimui nepritarti.

Europos Parlamento deputatai nuogąstauja, kad Jungtinės Karalystės siūloma schema Europos Sąjungos piliečiams gali sukelti rimtų bėdų ir palikti dalį piliečių be imigranto statuso.

„Visi numano, kad Europos Parlamentas be kalbų pritars Pasitraukimo susitarimui. To nebus, jeigu pirmiausia nebus išspręstos su piliečių teisėmis susijusios problemos. Piliečiai niekada netaps „Brexit“ aukomis“, – pareiškė G. Verhofstadtas.

Kaip ten bebūtų, nepaisant nuožmios retorikos, G. Verhofstadtas niekaip nekontroliuoja Europos Parlamento deputatų balsų, taigi jo pareiškimas – tiesiog perspėjimo signalas partijų lyderiams atsižvelgti į jo nuomonę, bet nieko daugiau.

Ministrų teigimu, Europos Sąjungos piliečiams, jeigu nepavyks su britais sutarti dėl aiškios schemos, „Brexit“ atveju gali grėsti deportacija. Išimčių atvejų kol kas labai mažai, teigia teisės ekspertai.

G. Verhofstadto teigimu, susitarimo schema turėtų būti labai aiški, o ne prilygti paraiškų procesui, o Jungtinės Karalystės vidaus reikalų ministerija turėtų aiškiai įvardyti priežastis, kodėl nepageidauja konkrečių asmenų, o ne atvirkščiai.

Viliamasi, kad Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmai jau penktadienį balsuos dėl pirmojo „Brexit“ susitarimą reglamentuojančio įstatymo etapo. Likę balavimai (abejuose parlamento rūmuose) planuojami sausio pradžioje.

Tada Europos Parlamentas inicijuos savas susitarimo ratifikavimo procedūras. Jeigu jam bus uždegta žalia šviesa, viliamasi, kad Jungtinė Karalystė Europos Sąjungą paliks sausio 31 dieną.

Nepaisant triuškinančio leiboristų pralaimėjimo parlamento rinkimuose, Jemery Corbynas žada ir toliau balsuoti prieš susitarimą.