„ES yra pasiruošusi svarstyti papildomas sankcijas šiam režimui, kuris aiškiai negerbia tarptautinių įsipareigojimų“, – sekmadienį pareiškė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

J. Borrellis teigia, kad „priverstinai ir neteisėtai“ gegužę nutupdęs iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą ir politiniais tikslais išnaudodamas migrantus, Baltarusijos režimas „dar labiau nepaiso tarptautinių normų“. ES užsienio politikos vadovas omenyje turi tai, kad vien liepos mėnesį Lietuva pasienyje su Baltarusija sulaikė daugiau nei 2 tūkst. nelegalių migrantų.

Josepas Borrelis

Toks ES pareiškimas paskelbtas artėjant praėjusių metų rugpjūčio 9 d. surengtų Baltarusijos prezidento rinkimų metinėms. Nepaisydamas daugybės sukčiavimų atvejų A. Lukašenka ir vėl pasiskelbė rinkimų nugalėtoju.

Pirmųjų Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos perrinkimo metinių proga Briuselio išplatintame pareiškime rinkimai pavadinti sufalsifikuotais.

„A. Lukašenkos režimas ėmėsi susidorojimo su savo paties visuomene ir dar labiau pagilino konfliktą su Baltarusijos žmonėmis. Opozicijos ir prodemokratinių jėgų atstovai su tūkstančiais piliečių iš įvairių visuomenės sluoksnių arba mirė neaiškiomis aplinkybėmis, buvo suimti, arba buvo priversti palikti šalį ir gyventi tremtyje“, – sakoma pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad Baltarusijos piliečiai taikiai protestavo prieš tai, kad A. Lukašenkos režimas nesilaiko teisės viršenybės principo ir šalies tarptautinių įsipareigojimų, įskaitant ir žmogaus teisių srityje.

„A. Lukašenkos režimas pradėjo vykdyti gerai organizuotą represijų ir bauginimo kampaniją prieš pilietinę visuomenę ir žmogaus teisių gynėjus, taip pat sistemingai naikinti nevyriausybines organizacijas ir nepriklausomas žiniasklaidos priemones, turėdamas galutinį tikslą nutildyti visus nepriklausomus balsus ir užgniaužti pilietinę erdvę Baltarusijoje“, – pabrėžė J. Borrellis.

„Savavališki ir nepagrįsti sulaikymai, nesąžiningas persekiojimas, įskaitant teisės į sąžiningą teismą nesuteikimą, bei šimtai dokumentais patvirtintų kankinimų atvejų – visa tai vis dar vyksta nebaudžiamumo aplinkoje. Priverstiniu neteisėtu „Ryanair“ 4978 reiso nutupdymu Minske gegužės 23 dieną ir pažeidžiamų migrantų naudojimu politiniais tiksliais režimas metė dar didesnį iššūkį tarptautinei bendruomenei“, – sakoma pareiškime.

J. Borrellio teigimu, šios Baltarusijos režimo politikos taikiniu tapo ir lenkų bendruomenė.

„Kartu su bendraminčiais partneriais, ES atvirai ir vieningai ragina A. Lukašenkos režimą padaryti galą jo represiniams veiksmams. Laikydamasi savo laipsniško požiūrio, ES yra pasirengusi apsvarstyti tolesnius veiksmus, reaguodama į tai, kad režimas ir toliau ignoruoja savo tarptautinius įsipareigojimus. Vienintelis būdas padaryti galą politinei krizei – tai visapusis nacionalinis dialogas“, – pareiškė ES diplomatijos vadovas.

Jis pabrėžė, kad atšaukti ES sankcijas bus galima tik tuomet, kai Baltarusijos valdžia pradės laikytis visų demokratijos principų ir teisės viršenybės, gerbti įsipareigojimus žmogaus teisių srityje ir nutrauks visas represijas.

Lukašenka

Pareiškime nurodoma, kad režimas privalo „paleisti ir besąlygiškai reabilituoti daugiau nei 600 politinių kalinių ir dalyvauti rimtame ir pasitikėjimo vertame bei įtraukliame politiniame procese, kurio rezultatu taptų laisvi ir sąžiningi rinkimai stebint Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai ir jos demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biurui“.

J. Borrellis taip pat pareiškė, kad kai tik Baltarusija pasuks demokratinių pokyčių keliu, ES įsipareigoja padėti jai stabilizuoti ekonomiką, reformuoti institucijas siekiant paversti jas atsparesnėmis ir demokratinėmis, sukurti naujų darbo vietų ir padidinti pragyvenimo lygį, be kita ko, įgyvendinant iki 3 mlrd. eurų vertės kompleksinį ekonominės paramos planą.

ES diplomatijos vadovas patvirtino, kad Europos Sąjunga ir toliau vieningai palaikys Baltarusijos tautą, be kita ko, teikdama „skubią pagalbą persekiojimo aukoms ir nepriklausomai žiniasklaidai bei humanitarinę pagalbą civiliams“.

ES taip pat palaiko tarptautines iniciatyvas patraukti atsakomybėn visus kaltuosius, be kita ko, per Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biurą bei Tarptautinę atsakomybės platformą Baltarusijai.

„ES ir toliau rems demokratinę, nepriklausomą, suverenią, klestinčią ir stabilią Baltarusiją. Baltarusijos tautos balsai ir valia nebus nutildyti“, – pažymima J. Borrellio pareiškime.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1482)