Minsko nacionalinio oro uosto pranešime platformoje „Telegram“ sakoma, kad „Iraqi Airways“ lėktuvas „Boeing 747-400“ išskirdo 14 val. 28 min. vietos (13 val. 28 min. Lietuvos) laiku.

Anksčiau oro uostas nurodė, kad į reisą Minskas–Arbilis užsiregistravo 427 keleiviai, įskaitant 12 vaikų iki dvejų metų amžiaus.

Tūkstančiai migrantų iš Vidurinių Rytų, įskaitant daug Irako autonominio Kurdistano regiono gyventojų, praeitą mėnesį buvo įstrigę stovykloje prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos. Jų pastangos neteisėtai patekti į Europos Sąjungos teritoriją kursto įtampą tarp Vakarų šalių ir Baltarusijos bei ją remiančios Rusijos.

Vakarų šalys kaltina Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos vyriausybę dirbtinai kurstant šią krizę ir organizuojant migrantų srautus. Šie Minsko veiksmai smerkiami kaip hibridinė agresija, keršijant už ES sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.

Remiantis EK duomenimis, šiemet į ES per Baltarusiją atvyko beveik 8 tūkst. migrantų.

Tačiau Lietuva, Lenkija ir Latvija sugriežtino savo sienų apsaugą, pasienyje dislokavo kariuomenę ir nuteisė pjaunančios vielos užtvaras, kad sustabdytų iš Baltarusijos nelegaliai sieną kertančius migrantus.

Lenkija ėmėsi griežčiausių priemonių migrantams sustabdyti. Ji kriminalizavo neteisėtą sienos kirtimą ir pasienio regione įvedė prieštaringai vertinamą nepaprastąją padėtį. Dėl jos žurnalistai ir žmogaus teisių organizacijos negali patekti į pasienio regioną.

Trečiadienį nepaprastoji padėtis Lenkijoje buvo pratęsta dar trims mėnesiams – iki vasario pabaigos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)