„Mes jau įspėjome, jog Azerbaidžano gynybos ministras Zakiras Hasanovas įsakė būti pasirengusiems smogti raketomis Hankendžiui, jei bus tęsiamas gyvenviečių palei sąlyčio liniją Karabache apšaudymas. Armėnai visą naktį apšaudė gyvenvietes Agderės ir Fizulio ruožuose. Savo veiksmais jie priartina smūgį Hankendžiui“, - sakė ministerijos atstovas.

Šeštadienį Armėnija ir Azerbaidžanas pareiškė, kad padėtis Kalnų Karabacho konflikto zonoje susikomplikavo. Azerbaidžanas teigė, kad ugnį paleido Armėnijos ginkluotosios pajėgos, o Armėnija skelbė apie Azerbaidžano „puolamuosius veiksmus“.

Sekmadienį pateiktais JT Humanitarinių klausimų koordinavimo valdybos duomenimis, savaitgalį per įnirtingus mūšius Kalnų Karabache mažiausiai 33 žmonės žuvo, o dar daugiau kaip 200 buvo sužeisti.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho prasidėjo 1988 metų vasarį, kai Kalnų Karabacho autonominė sritis, kur gyventojų daugumą sudaro armėnai, pareiškė pasitraukianti iš Azerbaidžano SSR sudėties. 1991 metų rugsėjį autonomijos administraciniame centre Stepanakerte buvo paskelbta, kad įkuriama Kalnų Karabacho respublika. Kilus kariniam konfliktui, Azerbaidžanas prarado Kalnų Karabacho kontrolę.

Nuo 1992 metų vedamos derybos dėl Kalnų Karabacho konflikto taikaus sureguliavimo, bet jos iki šiol nedavė rezultatų.

Iššautas sviedinys nukrito Irano teritorijoje

Vienas armėnų pajėgų, įsitraukusių į susirėmimus su Azerbaidžano kariuomene dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, nukrito kaimyninio Irano teritorijoje, bet žmonės per tą incidentą nenukentėjo, antradienį pranešė iraniečių naujienų agentūra „Fars“.

„Vykstant susirėmimams tarp Armėnijos ir Azerbaidžano, vienas sviedinys nukrito sode prie namo Kodos-Afarino regione, padarydamas žalos, bet nesužeisdamas žmonių“, – „Fars“ citavo Irano Vakarų Azerbaidžano regiono gubernatoriaus pavaduotoją Saidą Shabestari, kalbėjusį apie pirmadienį įvykusį incidentą.

„Tas sviedinys buvo iššautas armėnų pajėgų“, – pridūrė jis

Iranas šiaurėje ribojasi su Armėnija ir Azerbaidžanu, kurių pajėgos įsitraukė į pražūtingus susirėmimus Kalnų Karabache, tapusius didžiausiu smurto protrūkiu tame regione per kelis dešimtmečius.

Irano žiniasklaida paskelbė, kad trys kiti sviediniai nukrito šalies teritorijoje šeštadienį, bet kol kas jokių pranešimų apie nukentėjusius žmones nebuvo.

Teheranas ragino Armėniją ir Azerbaidžaną elgtis santūriai, kai kautynės suintensyvėjo.

Teheranas palaiko santykius tiek su Azerbaidžanu, kuriame gyventojų daugumą taip pat sudaro šiitai, tiek su Armėnija. Irane gyvena daugiau negu 10 mln. azeriškai kalbančių gyventojų, taip pat beveik 10 tūkst. krikščionių armėnų.

Aukų padaugėjo iki 64

Azerbaidžano ir armėnų pajėgos naktį tęsė susirėmimus Kalnų Karabache prieš antradienį turinčias įvykti derybas, per kurias bus siekiama sustabdyti didžiausią per porą dešimtmečių smurto protrūkį tame regione.

Azerbaidžano gynybos ministerija paskelbė, kad per pastarąsias dvi dienas žuvo 16 jos karių.

Naujienų agentūra AFP, remdamasi oficialiais pareiškimais, nurodė, kad per susirėmimus, vykstančius nuo penktadienio vakaro tame Kaukazo regione, jau žuvo bent 64 žmonės.

„Armėnija toliau apšaudo Azerbaidžano armijos pozicijas ir civilius taikinius iš didelio kalibro kulkosvaidžių ir 120 mm minosvaidžius“, – sakoma ministerijos pranešime, kautynėms tęsiantis ketvirtą dieną.

Tuo tarpu Karabacho separatistų gynybos ministerija paskelbė, kad „Azerbaidžanas naktį tęsė agresiją“.

„Jie panaudojo (Rusijos gamybos) salvinės raketų ugnies sistemas „Smerč“ fronto pietiniame sektoriuje“, – pridūrė ministerija.