Remiantis „The Gallup Organization“ pateikiamais duomenimis, šie rezultatai gauti įvertinus vasario 1-5 d. vykdytos apklausos metu surinktą informaciją. Per pastarųjų dvejų metų laikotarpį (būtent tiek laiko praėjo nuo ankstesnės apklausos, skirtos įvertinti V. Putino populiarumą JAV) V. Putinas pradėjo karinę kampaniją, skirtą Sirijos režimui remti, ir, kaip įtariama, sankcionavo Rusijos įsikišimą į JAV prezidento rinkimų eigą.

Ankstesnė „Gallup“ apklausa, skirta V. Putinui ir Rusijai, atlikta 2015 m. vasario mėn., praėjus metams po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos ir kilusių ginčų dėl Sočio žiemos olimpinių žaidynių.
Neigiamas V. Putino vertinimas JAV – palyginti naujas fenomenas.

Kai 2002 m. „Gallup“ atliko pirmąją apklausą dėl V. Putino, 41 proc. amerikiečių pareiškė teigiamai vertinantys V. Putiną, 18 proc. šios šalies gyventojų prisipažino neigiamai jį vertinantys, o 41 proc. patikino visiškai nieko apie jį nežinantys, todėl negali pateikti aiškaus atsakymo. 2013 m. V. Putinui sugrįžus į Rusijos prezidento postą trečiajai kadencijai „Gallup“ ir vėl kreipėsi į JAV gyventojus su tuo pačiu klausimu. Paaiškėjo, kad amerikiečių, neigiamai vertinančių Rusijos lyderį, jau kur kas daugiau nei jam simpatizuojančiųjų.

V. Putino reitingo augimo priežastis – respublikonų pozicijos pasikeitimas

Pagrindinė bendrojo teigiamo V. Putino reitingo augimo šiais metais priežastis – respublikonų požiūrio į jį pasikeitimas. Šiandien 32 proc. respublikonų jį vertina teigiamai, nors 2015 m. tokių buvo tik 12 proc. Tikėtina, kad tokie pokyčiai susiję su JAV prezidento Donaldo Trumpo pasisakymais, kuriais jis siekia pagerinti santykius su Rusija po ilgai trukusio atšalimo, kai JAV prezidento postą buvo užėmęs Barackas Obama. Nepriklausomų respondentų nuomonė taip pat šiek tiek pasikeitė teigiama linkme per pastaruosius dvejus metus, tačiau šis pokytis mažesnis nei vertinant respublikonų nuomonę. Demokratų nuomonė iš esmės tapo mažiau teigiama: šiuo metu tik 10 proc. demokratų teigiamai vertina V. Putiną.

Amerikiečių nuomonė apie Rusiją pagerėjo

JAV gyventojų požiūris į Rusiją daugmaž sutampa su jų požiūriu į V. Putiną: 28 proc. respondentų Rusiją vertina teigiamai, o 70 proc. – neigiamai. Dalis amerikiečių, teigiamai vertinančių Rusiją, liko nepakitusi nuo praėjusių metų ir siekia 30 proc., o štai 2015 m. teigiamai vertinančiųjų Rusiją buvo 24 proc.

Pastaruosius du dešimtmečius amerikiečių požiūris į Rusiją keitėsi priklausomai nuo šias dvi valstybes siejančių santykių. Griuvus Sovietų Sąjungai 1991 m. dauguma amerikiečių teigiamai vertino Rusiją: teigiamas reitingas užtikrintai viršydavo neigiamą reitingą keliais punktais. Vis dėlto 1999 m. ir 2003 m. neigiamai Rusiją vertinančių amerikiečių dalis viršijo tuos, kurie Rusiją buvo linkę vertinti teigiamai. Pokytis įvyko po Rusijos įvykdytos karinės kampanijos Čečėnijoje ir mėginimų nustelbti karines JAV operacijas iš pradžių Kosove, o paskui ir Irake.

Partine prasme išsiskyrė ir amerikiečių požiūris į Rusiją iš esmės. 35 proc. respublikonų Rusiją vertina teigiamai, o štai tarp demokratų šis rodiklis siekia tik 16 proc. Demokratų požiūris į Rusiją reikšmingai pablogėjo, lyginant su praėjusiais metais, kai teigiamai Rusiją vertinančių demokratų ir respublikonų dalys buvo iš esmės vienodos. Tikėtina, kad tai susiję su Rusijai metamais kaltinimais įsikišus į 2016 m. vykusius JAV prezidento rinkimus, įskaitant ir nutekintų kandidatės į JAV prezidento postą Hillary Clinton ir jos aplinkos elektroninių laiškų publikavimą.