Štai, ką jis parašė:

„Vladimiras Putinas pranešė kolegai iš Prancūzijos: „A. Navalnas pats galėjo praryti šių nuodų.“ Gera versija. Manau, kad ji nusipelno nuodugniausios analizės. Virtuvėje išsiviriau „Novičiok“. Lėktuve tyliai siurbtelėjau iš gertuvės. Atsidūriau komoje. Prieš tai susitariau su žmona, draugais ir kolegomis, kad jeigu Sveikatos apsaugos ministerija primygtinai reikalaus mane išvežti gydyti į Vokietiją, jie jokiu būdu neleistų to padaryti. Mirti Omsko ligoninėje ir atsidurti jos morge, kur būtų nustatyta mirties priežastis – „užtektinai pagyveno“, – toks mano gudraus plano galutinis tikslas. Bet V. Putinas mane pergudravo. Jo taip lengvai neapgausi. Taigi, kaip kvailys komoje pragulėjau 18 dienų, tačiau savo tikslo nepasiekiau. Provokacija nepavyko!“


Antradienį jis išrašytas iš Berlyno „Charite“ klinikos, kur buvo gydomas po apnuodijimo „Novičiok“ grupei priskiriama medžiaga.

Apie tai pranešė pati klinika.

„Nuo 2020 m. rugpjūčio 22 d. klinikoje „Charité“ gydytas A. Navalnas vakar buvo išleistas iš stacionaro skyriaus.

Paciento sveikatos būklė pagerėjo pakankamai, ir jį buvo nuspręsta išleisti iš stacionaro skyriaus. „Charité“ A. Navalnas buvo gydomas 32 dienas, iš kurių 24 jis praleido intensyviosios terapijos palatoje. Atsižvelgdami į paciento gijimo eigą ir dabartinę būklę, gydytojai mano, jog jis gali visiškai pasveikti. Vis dėlto dar per anksti vertinti tikėtiną ilgalaikį sunkaus apnuodijimo poveikį.
Sprendimas paviešinti informaciją apie A. Navalno sveikatos būklę buvo priimtas pasitarus su pacientu ir jo žmona“, – skelbia klinika.

Antradienį Prancūzijos laikraštyje „Le Monde“ skelbta, kad kalbėdamas su Prancūzijos vadovu Emmanueliu Macronu po A. Navalno apnuodijimo, Vladimiras Putinas opozicionierių pavadino eiliniu „internetiniu kurstytoju“, o paskui pareiškė, kad jis galėjo tyčia praryti nuodų.

V. Putinas spėjo, kad Kovos su korupcija fondo įkūrėjas tyčia galėjo apsinuodyti „Novičiok“. Kodėl A. Navalnas galėjo taip pasielgti, V. Putinas jokios priežasties nenurodė.

„Le Monde“ teigimu, V. Putinas šią nuomonę išsakė telefonu kalbėdamas su Prancūzijos prezidentu E. Macronu.

Jie bendravo rugsėjo 14 d. Viena iš pokalbio temų buvo A. Navalno apnuodijimas, nurodyta Kremliaus interneto svetainėje.

„Le Monde“ skelbia, kad V. Putinas paniekinamai atsiliepė apie A. Navalną, laikydamas jį „eiliniu internetiniu kurstytoju, kuris anksčiau simuliavo ligą“. Rusijos vadovas sakė, jog opozicionierius vykdė nusikaltimus ir naudojo Kovos su korupcija fondą valdininkams šantažuoti, teigiama straipsnyje.

Remiantis „Le Monde“ informacija, V. Putinas pažymėjo, kad „Novičiok“ yra ne tokia sudėtinga medžiaga, kaip manoma. Rusijos prezidentas paaiškino, jog oficialaus tyrimo dėl A. Navalno apnuodijimo nebuvo todėl, kad Rusijos specialistai negauna Vokietijoje ir Prancūzijoje atliktų tyrimų rezultatų, nors prancūzams oficiali užklausa buvo pateikta.

Taip pat V. Putinas pasiūlė nagrinėti kitas galimas apnuodijimo versijas, įskaitant susijusią su Latvija, kur gyvena vienas iš nuodingosios medžiagos kūrėjų. Kaip praneša „Le Monde“, E. Macronas nedelsdamas atmetė „latvišką pėdsaką“ ir versiją, kad A. Navalnas apsinuodijo pats.

Telefoninį pokalbį laikraštis pavadino „kurčiųjų pokalbiu“.

A. Navalnas pirmadienį pareiškė, kad Vakarų nepriklausomos laboratorijos ant jo kūno ir jo organizme rado nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ pėdsakų ir pareikalavo, kad Maskva sugrąžintų jo drabužius.

Šiuo metu Berlyno klinikoje „Charite“ gydomas A. Navalnas blogai pasijuto rugpjūčio 20 dieną lėktuve, skrisdamas iš Sibiro į Maskvą. Iš pradžių jis dvi dienas praleido Rusijos ligoninėje, o vėliau buvo perkeltas į Vokietiją.

„Dvi nepriklausomos laboratorijos Prancūzijoje ir Švedijoje bei Bundesvero (Vokietijos ginkluotųjų pajėgų) specializuota laboratorija patvirtino, kad ant mano kūno ir organizme buvo „Novičiok“, – paskelbė Kremliaus kritikas savo pirmame tinklaraščio įraše po to, kai atsibudo iš komos.

Jis pažymėjo, kad Rusija dar nepradėjo tyrimo, o Rusijos pokalbių laidose keliama versija, kad išpuolį suplanavo ir įvykdė Vakarų žvalgybos pareigūnai arba jo paties kolegos.

„Daugiau nieko ir nesitikėjau“, – parašė jis.

A. Navalnas taip pat pareikalavo, kad Rusijos pareigūnai sugrąžintų jo drabužius, kurie buvo nuvilkti prieš išskraidinant jį į Vokietiją „visiškai nuogą“, nes tai yra svarbus įkaltis.

„Atsižvelgiant į tai, kad „Novičioko“ buvo rasta ant mano kūno, o apnuodijimas per fizinį kontaktą yra labai įmanomas, mano drabužiai yra labai svarbus įkaltis“, – parašė jis.

„Reikalauju, kad mano drabužiai būtų kruopščiai supakuoti į plastikinį maišelį ir man sugrąžinti“, – pridūrė opozicionierius.

Kitame įraše socialiniame tinkle „Instagram“ A. Navalnas paskelbė savo ir žmonos Julijos nuotrauką, pridurdamas, jog jis mažai ką prisimena apie savo susirgimą, tačiau ji padėjo jam atsigauti.

„Dabar jau tikrai žinau iš savo patirties, kad meilė gydo ir sugrąžina į gyvenimą, – parašė jis. – Julija, tu mane išgelbėjai, ir tegul tai patenka į neurobiologijos vadovėlius.“

A. Navalno šalininkai ir Europos lyderiai sako, kad kovinės nervus paralyžiuojančios medžiagos panaudojimas rodo, jog išpuolį sankcionavo valstybė.

Kremlius šiuos kaltinimus pavadino „absurdiškais“.