Pirmojoje eilutėje buvo trumpa pastaba apie pastaruosius pokalbius su Afganistano Talibanu. Antroje eilutėje buvo parašyta: „5 000 karių į Kolumbiją“. Dėl didžiulės krizės kaimyninėje Venesueloje J. Boltono užrašai iš karto sukėlė diskusijas.

Venesueloje vyksta kova dėl valdžios tarp prezidento Nicolo Maduro ir laikinuoju prezidentu pasiskelbusio opozicijos lyderio Juano Guaido. JAV vyriausybė iš karto stojo į pastarojo pusę ir jau kelias dienas grasina panaudoti visus įmanomus diplomatinius ir ekonominius svertus, kad priverstų N. Madurą atsistatydinti. Spaudos konferencijoje Baltuosiuose rūmuose, kurioje dalyvavo ir J. Boltonas, JAV vyriausybė paskelbė apie sankcijas Venesuelos naftos sektoriui.

Ar amerikiečiai ruošiasi ir karinei intervencijai Venesueloje ir todėl rengiasi dalinių permetimui į Kolumbiją? JAV vyriausybė iki šiol aiškiai neatmetė karinių priemonių galimybės. Prezidentas D. Trumpas yra pareiškęs, kad „svarstomi visi variantai“.

Ar atverstas ir lyg netyčia kameroms parodytas J. Boltono bloknotas yra savitas būdas pademonstruoti, kad tokia JAV karinė operacija ruošiama ar bent jau aiškesnis nei iki šiol grasinimas ja? Gynybos departamentas to pirmadienio vakarą komentuoti nenorėjo ir nukreipė į Baltuosius rūmus. Iš čia atskriejo trumpas, tačiau daug pasakantis pareiškimas: „Kaip prezidentas pasakė: svarstomi visi variantai“.

Johno Boltono įrašas bloknote „5 000 karių į Kolumbiją“

Guaido teigia perimantis Venesuelos aktyvų užsienyje kontrolę

Venesuelos laikinuoju prezidentu pasiskelbęs Juanas Guaido pirmadienį pareiškė perimantis šalies aktyvų užsienyje kontrolę ir paskelbė naujus antivyriausybinius protestus, dar padidindamas spaudimą šalies lyderiui Nicolas Maduro.

Opozicijos vadovas N. Guaido, anksčiau pasiskelbęs valstybės vadovu, šalyje vykstant smurtiniams antivyriausybiniams protestams, neteisėta vadina „uzurpatoriaus“ N. Maduro valdžią ir siekia suformuoti laikinąją vyriausybę, kuri veiktų iki naujų rinkimų.

Per socialinius tinklus išplatintame pareiškime jis pareiškė „pradedantis palaipsniui ir sklandžiai perimti mūsų respublikos aktyvų užsienyje kontrolę, siekdamas neleisti, kad... uzurpatorius ir jo gauja (palikdami postą) pamėgintų ištuštinti iždą“.

J. Guaido taip pat paragino venesueliečius trečiadienį prisijungti prie dviejų valandų streiko ir „pareikalauti, kad ginkluotosios pajėgos paremtų liaudį“. Pasak jo, šeštadienį taip pat planuojamas „didelis nacionalinis ir tarptautinis mitingas“, per kurį turėtų būti pripažinta parama opozicijai, išreikšta kelių Europos šalių, pareikalavusių naujų rinkimų Venesueloje.

Tokius pareiškimus J. Guaido padarė, nevyriausybinėms organizacijoms pranešus, kad praėjusią savaitę vykusių protestų aukų padaugėjo iki 35, ir apkaltinus vyriausybės saugumo pajėgas dar šešių „egzekucijų be teismo" įvykdymu.