"Irano Islamo Respublika nepalaiko kitų šalių pareigūnų įžeidinėjimo ir nepadorių žodžių vartojimo", - ministerijos atstovas Raminas Mehmanparastas sakė žurnalistams.

"Nemanome, kad vartoti nepadorius ir įžeidžiančius žodžius buvo teisingas žingsnis", - pabrėžė jis, paprašytas pakomentuoti Irano žiniasklaidos pranešimus, kuriame Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy žmona buvo išvadinta amoralia moterimi ir prostitute.

"Tikiuosi, kad žiniasklaida atkreips dėmesį. Žiniasklaida gali kritikuoti priešišką kitų šalių politiką, tačiau susilaikydama nuo įžeidinėjimo. Tai nėra teisinga", - pridūrė pareigūnas.

Šeštadienį Irano griežtąją liniją palaikantis dienraštis "Kayhan" piktai užsipuolė C.Bruni ir pavadino ją prostitute.

Straipsnyje "Prancūzijos prostitutės žengia į skandalą dėl žmogaus teisių" laikraštis kritikavo Prancūzijos pirmąją ponią, taip pat prancūzų aktorę Isabelle Adjani, kurios pareiškė palaikančios akmenimis užmėtyti nuteistą 43 metų Sakineh Mohammadi-Ashtiani, dviejų vaikų motiną.

"Dainininkė ir puolusi aktorė Bruni, sugebėjusi išardyti Sarkozy šeimą ir ištekėti už Prancūzijos prezidento, kuris, kaip kalbama, turi romaną su viena dainininke, sakė gindama S.M. (Sakineh Mohammadi), jog nuosprendis nesąžiningas", - rašo "Kayhan".

Pirmadienį tinklalapis www.inn.ir paantrino "Kayhan", pavadinęs C.Bruni vedusių vyrų viliotoja, taip pat teigdamas, kad "jos gyvenimas aiškiai rodo, kodėl ši amorali moteris palaiko iranietę, nuteistą dėl svetimavimo ir pagalbos nužudant savo vyrą".

"Ši Italijoje gimusi kilusi palaido būdo moteris dėl savo kilmės ir elgesio nepopuliari tarp Prancūzijos žmonių", - sakoma Irano vyriausybės kontroliuojamame naujienų tinklalapyje paskelbtame pranešime.

C.Bruni, kuri yra N.Sarkozy trečioji žmona, supykdė Irano žiniasklaidą, pasirašiusi peticiją, kurioje prašoma paleisti S.Mohammadi-Ashtiani. Pastarajai skirta mirties bausmė užmėtant akmenimis sukėlė pasipiktinimą tarptautinėje bendruomenėje.

Irano teisinės sistemos žmogaus teisių pareigūnai sako, kad S.Mohammadi-Ashtiani buvo nuteista myriop dėl svetimavimo. Toje pačioje byloje moteriai taip pat buvo skirta dešimt metų laisvės atėmimo dėl pagalbos nužudant jos vyrą.

Iranas pareiškė dar nepriėmęs galutinio sprendimo, ar S.Mohammadi-Ashtiani bus užmėtyta akmenimis.

"Šioje byloje nuosprendžio vykdymas atidėtas; ji iš naujo peržiūrima teisininkų", - R.Mehmanparastas sakė naujienų agentūrai AFP praeitą savaitę.

"Kayhan", kurio direktorių ir vyriausiąjį redaktorių skiria Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei, garsėja tulžingais ir įžeidžiamais išpuoliais prieš Irano ir užsienio veikėjus.

Anksčiau šį dienraštį ne kartą buvo padavę į teismą žinomi iraniečiai, tarp jų Nobelio taikos premijos laureatė Shirin Ebadi ir prezidento Mahmoudo Ahmadinejado įtakingas padėjėjas Esfandiaras Rahimas Mashaie.

Prancūzija: Irano žiniasklaidoje pasirodę C.Bruni įžeidimai yra nepriimtini

Prancūzija antradienį pareiškė, kad Irano žiniasklaidoje pasirodę pirmosios šalies ponios Carlos Bruni-Sarkozy įžeidimai yra nepriimtini.

Irano griežtąją liniją palaikantis dienraštis "Kayhan" antradienį rašo, kad C.Bruni-Sarkozy yra "italų prostitutė", kuri "nusipelnė mirties".

"Dienraštyje "Kayhan" pasirodę kelių Prancūzijos garsenybių, tarp jų ir ponios Carla Bruni- Sarkozy, įžeidimai, kuriuos vėliau publikavo keli Irano interneto tinklapiai, yra nepriimtini", - pareiškė užsienio reikalų ministerijos atstovas Bernardas Valero.

"Šią žinią mes paskelbėme įprastais diplomatiniais kanalais", - sakė jis.