„Mums ši pozicija atrodo realistiška ir viltinga. Tai gali būti pradžia taisant blogą procesą, nuvedusį diplomatiją į aklavietę“, – žurnalistams Teherane sakė vyriausybės atstovas Ali Rabiei.

Jungtinės Valstijos antradienį prisidės prie derybų Austrijos sostinėje Vienoje, kur 2015 metais buvo sudarytas vadinamasis Bendras išsamių veiksmų planas (JCPOA), siekiant išgelbėti šį paktą. Vis dėlto Vašingtono derybos su šiitiška respublika vyks netiesiogiai.

Ankstesnis JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais išvedė Vašingtoną iš šios sutarties ir taikė Teheranui „maksimalaus spaudimo“ politiką. Šiitiška respublika savo ruožtu palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Tačiau D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas sakė esąs pasiruošęs atšaukti savo pirmtako sprendimą.

Per antradienį vykusią spaudos konferenciją A. Rabiei buvo paprašytas pakomentuoti JAV specialiojo pasiuntinio Iranui Roberto Malley (Roberto Malio) žodžius.

R. Malley penktadienį televizijos „PBS“ laidai „Newshour“ sakė, kad „Jungtinės Valstijos žino, kad norint grįžti prie [JCPOA] laikymosi reikės atšaukti... sankcijas, neatitinkančias“ šios sutarties.

A. Rabiei pareiškė: „Mes sveikiname šiuos komentarus.“