„Įsivaizduokite, kad derybos vyksta dabar – kaip mes galime pasikliauti jais?“ – per valstybinį transliuotoją IRINN žurnalistų retoriškai klausė M. J. Zarifas.

Amerika nuolat mėtosi į skirtingas puses, todėl dabar ja niekas nebetiki“, – pridūrė jis.

Irano užsienio reikalų ministras taip kalbėjo kitą dieną po to, kai Vašingtonas atnaujino pirmąją savo griežtų sankcijų dalį, kurios įsigaliojo JAV pasitraukus iš 2015-ųjų branduolinio susitarimo.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau sakė, jog norėtų kalbėtis su Iranu dėl naujo susitarimo, kuriame būtų aptariamas visas „piktybiškas elgesys“ šiame regione. Iranas šį pasiūlymą atmetė.

„Šįsyk yra didelis skirtumas, – pareiškė M. J. Zarifas. – Anksčiau niekas nepalaikė Irano. Bet dabar visas pasaulis mūsų pusėje.“

„JAV negali sustabdyti Irano naftos eksporto“

Irano užsienio reikalų ministras sako, kad vienašališkas sankcijas Teheranui grąžinti pradėjusios Jungtinės Valstijos nesugebės sustabdyti Irano naftos eksporto bei pareiškė, jog prieštaringi Vašingtono veiksmai sugadino tarptautinės bendruomenės patikimumą.

„Jei amerikiečiai galvoja apie šią lėkštą ir neįmanoma idėją (sustabdyti Irano naftos eksportą), jie taip pat turėtų suvokti pasekmes: jie neturėtų galvoti, kad Iranas neeksportuos naftos, o kiti galės tai daryti“, – sakė ministras, paklaustas apie JAV planus iki nulio sumažinti Irano naftos eksporto apimtis.

J. Zahadas taip pat sukritikavo JAV užsienio politiką pabrėždamas, kad Vašingtonas nuolat keičia savo pozicijas.

„Amerika nuolat drastiškai keičia savo politikos kursą, todėl jais niekas nebepasitiki. Įsivaizduokite derybas (su JAV) dabar: kaip mes galime jais pasitikėti?“, – retoriškai klausė J. Zahadas.

Pirmasis JAV sankcijų paketas Iranui įsigaliojo antradienį. Jis apriboja Teherano prieigą prie JAV dolerių, taip pat automobilių ir kitų svarbių pramonės šakų.

Dar skaudesnis antrasis sankcijų paketas bus pritaikytas lapkričio mėnesį. Šios sankcijos jau apims Iranui itin svarbų naftos sektorių.

Žiniasklaida pabrėžia, kad pagrindinis sugrąžintų sankcijų Iranui tikslas – atkirsti Teheraną nuo valiutų ir svarbių žaliavų rinkų, kad būtų sustabdytas Irano politinės ir karinės įtakos Artimųjų Rytų regione augimas.