E. Raisi buvo išrinktas prezidentu per penktadienio balsavimą surinkęs 61,95 proc. balsų, šeštadienį paskelbė vidaus reikalų ministras Aboldreza Rahmani Fazli. Rinkėjų aktyvumas tebuvo 48,8 proc. – rekordiškai žemas per šiitiškos respublikos prezidento rinkimus.

Jungtinės Valstijos

Pasak Valstybės departamento atstovo, JAV apgailestauja, kad iraniečiai neturėjo galimybės balsuoti sąžininguose rinkimuose.

„Iraniečiams buvo atimta teisė išrinkti savo lyderius per laisvą ir sąžiningą procesą“, – pabrėžė atstovas.

Vis tik Vašingtonas žada ir toliau bendradarbiauti su sąjungininkais bei partneriais dėl Irano branduolinės programos.

Izraelis

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lioras Haiatas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Iranas „išrinko ligi šiol kraštutiniausių pažiūrų prezidentą“.

L. Haiatas pavadino E. Raisi „Teherano žudiku“, kurį „pagrįstai pasmerkė tarptautinė bendruomenė dėl jo tiesioginio vaidmens įvykdant neteisminę mirties bausmę daugiau nei 30 tūkst. žmonių“.

E. Raisi yra „įsipareigojęs sparčiai vystomai Irano karinei branduolinei programai, o jo išrinkimas aiškiai rodo tikruosius piktavališkus Irano ketinimus ir turėtų sukelti didelį susirūpinimą tarptautinei bendruomenei“, pareiškė Izraelio URM atstovas.

Rusija

„Mūsų šalių santykiai tradiciškai yra draugiški“, – pranešime cituojamas rusų prezidentas Vladimiras Putinas. Jis sakė, kad E. Raisi išrinkimas padės plėtoti „konstruktyvų dvišalį bendradarbiavimą daugelyje sričių, taip pat mūsų partnerystę tarptautinių santykių“ srityje.

„Tai visiškai atitinka Rusijos ir Irano žmonių interesus, padeda stiprinti regioninį stabilumą ir saugumą“, – pabrėžė V. Putinas.

Sirija

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas perdavė „nuoširdžiausius sveikinimus“ ir palinkėjo E. Raisi „sėkmės vykdant naujas pareigas... ir vadovaujant šaliai išorinio spaudimo akivaizdoje“.

„Hamas“

„Hamas“ atstovas Hazemas Qassemas nurodė, kad šis palestiniečių islamistų judėjimas sveikina E. Raisi ir pridūrė: „Iranas visuomet buvo pagrindinis, stiprus ir tikras palestiniečių pasipriešinimo ir mūsų nacionalinio siekio rėmėjas.“

Turkija

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pasveikino E. Raisi ir išreiškė viltį, kad rinkimų baigtis duos naudos Irano žmonėms.

R. T. Erdoganas pareiškė manąs, kad „abiejų mūsų šalių bendradarbiavimas dar labiau sustiprės“, ir pridūrė esąs pasirengęs bendradarbiauti su naujuoju iraniečių prezidentu.

Irano opozicija

Išeivijoje veikiančios Irano opozicijos grupės sveikino rinkimų „boikotą“, atkreipdamos dėmesį į tai, kad savo balsą atidavė 48,8 proc. rinkėjų.

Nacionalinės Irano pasipriešinimo tarybos (NCRI) lyderė Maryam Rajavi pareiškė, jog „beprecedentis nacionalinio masto boikotas“ parodė, kad iraniečiai „nubalsavo už valdančiosios teokratijos nuvertimą“.

NCRI teigimu, E. Raisi dirbo komisijoje, kurį per kelis 1988 metų vasaros mėnesius pasmerkė mirti tūkstančius kalintų politinių oponentų. Tokių kaltinimų Teheranui pažėrė ir pagrindinės žmogaus teisių organizacijos.

„Tarptautinei bendruomenei nebėra jokio pagrindo sąveikauti, bendrauti su režimu ar pataikauti režimui, kurio prezidentas yra liūdnai pagarsėjęs dėl nusikaltimų žmonijai“, – pažymėjo M. Rajavi.

Persijos įlanka ir Jemenas

Persijos įlankos regionui priklausančių Kuveito, Omano, Kataro ir Jungtinių Arabų Emyratų valdytojai išsiuntė sveikinimo laiškus E. Raisi, pranešė šių šalių valstybinės naujienų agentūros.

E. Raisi taip pat pasveikino Teherano remiamų Jemeno husių sukilėlių vyriausiasis politinis lyderis Mahdi al Mashatas.

„Šių rinkimų sėkmė Irano Islamo Respublikoje yra Islamo revoliucijos pergalė, sustiprinanti pasipriešinimą Amerikos sionistų projektui“, – teigė M. al Mashatas.

„Amnesty International“

„Faktas, kad Ebrahimas Raisi paaukštintas iki prezidento pareigų, užuot iškėlus jam bylą dėl tokių nusikaltimų žmogiškumui kaip žmogžudystė, priverstinis dingimas ir kankinimas, kraupiai primena, kad Irane viešpatauja nebaudžiamumas“, – paskelbė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“.

Organizacija paragino Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos valstybes imtis „konkrečių veiksmų sprendžiant sisteminio nebaudžiamumo krizę Irane“.

Pasak „Amnesty International“, reikėtų kurti „nešališką mechanizmą, pagal kurį būtų renkami ir analizuojami Irane įvykdytų sunkiausių pagal tarptautinę teisę nusikaltimų įrodymai, siekiant paskatinti sąžiningą ir nepriklausomą baudžiamąjį procesą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)