Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Abbasas Mousavi žurnalistams sakė, kad Iranas daugiau nebesiūlys „jokių terminų“ susitarimui išgelbėti.

Sekmadienį Irano pareigūnai sakė, kad šalis po termino imsis tolesnių veiksmų atsisakydama savo įsipareigojimų pagal šį susitarimą.

Iranas jau viršijo susitarime numatytus urano sodrinimo ir atsargų limitus.

Pasak A. Mousavi, Iranas tebėra atviras deryboms su partneriais Europoje. Atstovas taip pat išreiškė viltį, kad jie „žengs žingsnių į priekį“ įgyvendindami savo įsipareigojimus.

Iranas spaudžia partnerius Europoje surasti būdą apeiti JAV sankcijas ir tesėti susitarime numatytą pažadą dėl ekonominių sankcijų sušvelninimo.

JAV iš susitarimo vienašališkai pasitraukė prieš metus.

Perspėja neeskaluoti

Iranas pirmadienį perspėjo Europos šalis nesiimti jokio eskaluojančio atsako į jo sprendimą pažeisti svarbioje 2015 metų daugiašalėje sutartyje numatytą urano sodrinimo limitą.

Jei susitarime dalyvaujančios Europos šalys imsis „tam tikrų keistų veiksmų“, Iranas „praleis visus kitus žingsnius“ įsipareigojimų mažinimo plane ir „įgyvendins paskutinį“ iš jų, sakė užsienio reikalų ministerijos atstovas Abbasas Mousavi.

Jis nenurodė, koks bus šis paskutinis žingsnis.

Iranas sekmadienį paskelbė, kad pradeda sodrinti uraną iki aukštesnio nei 3,67 proc. lygio, nustatyto 2015 metų susitarime dėl šalies branduolinės programos. Prieš metus iš šio susitarimo pasitraukė Jungtinės Valstijos.

Paklaustas, ar Teheranas galėtų visiškai pasitraukti iš susitarimo, A. Mousavi sakė, kad įmanomos „visos galimybės“, bet „sprendimas dar nepriimtas“.

Likusios susitarimo partnerės Prancūzija, Vokietija ir Didžioji Britanija ragino Teheraną sustabdyti savo žingsnius limito viršijimo link.

Tačiau Iranas sako praradęs kantrybę, nes europiečiai esą nepakankamai ekonomiškai padeda Teheranui, kuriam JAV taiko skaudžias sankcijas.