Sprendžiant iš naujausių žiniasklaidos pranešimų, per šešias demonstracijų daugelyje šalies miestų dienas žuvo mažiausiai 20 žmonių.

Valstybinė televizijos pranešime sakoma, kad šeši riaušininkai žuvo per išpuolį prieš vieną policijos skyrių Kadridžano mieste. Nurodoma, kad susirėmimai įsiplieskė riaušininkams mėginant pagrobti ginklų iš policijos nuovados.

Kaip pranešama, Cheimeini Šahro mieste per susirėmimus žuvo 11-metis ir 20-metis, o Nadžafabado mieste nužudytas Irano sukarintos Revoliucinės gvardijos narys. Pranešime sakoma, kad jie visi buvo nušauti medžiokliniais šautuvais.

Visi šie žmonių gyvybių nusinešęs incidentai vyko Irano centrinės Isfahano provincijos miestuose, maždaug už 350 km į pietus nuo Teherano.

Pastaroji protestų banga, didžiausia nuo 2009 metų ginčijamų prezidento rinkimų, prasidėjo ketvirtadienį Mašhado mieste, gyventojams piktinantis dėl silpnos ekonomikos ir pabrangusių maisto produktų.

Neramumai išplito keliuose miestuose, o kai kur per demonstracijas protestuotojai skandavo šūkius prieš vyriausybę ir šalies aukščiausiąjį lyderį – ajatolą Ali Khamenei.

Teherane per tris dienas nuo šeštadienio buvo areštuota 450 protestuotojų, antradienį pranešė pusiau oficiali naujienų agentūra ILNA.

Pranešime cituojamas Teherano gubernatoriaus pavaduotojas saugumo reikalams Ali Asgharas Nasserbakhtas, nurodęs tokį skaičių.

A. A. Nasserbakhtas sakė, kad 200 protestuotojų buvo areštuoti šeštadienį, 150 – sekmadienį, o dar 100 – pirmadienį.

Teherano revoliucinio teismo pirmininkas Mousa Ghazanfarabadi, kaip pranešama, perspėjo, kad areštuotiems protestuotojams teismuose potencialiai gali grėsti mirties bausmės.

Irano pusiau oficiali naujienų agentūra „Tasnim“ antradienį citavo M. Ghazanfarabadi žodžius: „Akivaizdu, vienas iš kaltinimų jiems gali būti „moharebeh“ („karas prieš Dievą“).“

Irane tai mirtimi baudžiamas nusikaltimas.

M. Ghazanfarabadi taip pat sakė, kad kai kurie protestuotojai netrukus bus teisiami už veiksmus prieš nacionalinį saugumą ir valstybinio turto gadinimą. Jis taip pat pabrėžė, kad dalyvauti policijos nesankcionuotuose mitinguose Irane yra neteisėta.

Irano revoliucinis teismas nagrinėja bylas, susijusias su įtariamais bandymais nuversti vyriausybę.

Nušautas policininkas

Irane jau kelias dienas tebesitęsiant protestams pirmadienį buvo nušautas vienas policininkas, o pareigūnai stengiasi malšinti visoje šalyje tvyrančius neramumus.

Teherane budėjo gausios policijos pajėgos, o nedidelės protestuotojų grupelės bėgiojo po miesto centrą, skanduodamos prieš režimą nukreiptus šūkius, pranešė vietos naujienų agentūros.

Pasak žiniasklaidos, keli protestuotojai sostinėje buvo suimti.

Valstybinė televizija pranešė, kad centriniame Nadžafabado mieste medžiokliniu šautuvu buvo nušautas vienas policininkas, o dar trys pareigūnai buvo sužeisti.

Demonstracijos šalyje tęsiasi nepaisant prezidento Hassano Rouhani perspėjimo, kad tauta susidoros su „maištininkais ir įstatymų pažeidėjais“.

Irano Aukščiausiosios nacionalinės saugumo tarybos sekretorius Ali Shamkhani dėl šalį krečiančių neramumų kaltino socialinius tinklus, skelbia žiniasklaida.

„Grotažymės ir žinutės apie situaciją Irane ateina iš Jungtinių Valstijų, Britanijos ir Saudo Arabijos“, – tvirtino jis.

„Tai, kas vyksta socialiniuose tinkluose dėl situacijos šalyje, yra netiesioginis karas prieš Irano žmones“, – pridūrė A. Shamkhani.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, per pastarąją savaitę ne kartą kritikavęs Teheraną, pareiškė, kad atėjo „laikas pokyčiams“, ir kad Irano žmonės „alksta“ laisvės.

Irano žvalgybos ministerija savo ruožtu paskelbė pareiškimą, kuriame nurodė, kad „maištininkai ir įstatymų pažeidėjai“ buvo identifikuoti, „ir su jais labai greitai bus susitvarkyta“.

Irano revoliucijos gvardija paskelbė trijų ieškomų asmenų nuotraukas ir paragino visuomenę pranešti apie bet kokius „maištavimo elementus“.

Daugiausiai gyvybių Irane pareikalavo įvykiai sekmadienio vakarą. Valstybinė televizija pranešė, kad vakariniame Tuiserkano mieste per susišaudymą žuvo šeši žmonės. Vienas vietos įstatymų leidėjas nurodė, kad dar du žmonės buvo nušauti pietvakariniame Izės mieste.

Valstybinis transliuotojas informavo, kad vakariniame Dorudo mieste protestuotojų pavogtas ugniagesių automobilis mirtinai suvažinėjo du žmones. Vienas iš žuvusiųjų – paauglys.

Didžiausias režimo išbandymas

H. Rouhani bandė sumenkinti jo šalį krečiančius neramumus, kurie praėjusį ketvirtadienį įsiplieskė antrame didžiausiame Mašhado mieste, ir netrukus išplito visame Irane. Šios demonstracijos tapo didžiausiu režimo išbandymu nuo 2009-ųjų, kai Irane vyko masiniai protestai.

„Tai yra niekas“, – pareiškė prezidentas pranešime, paskelbtame prezidentūros tinklalapyje.

„Mūsų tauta susidoros su šita mažuma, kuri skanduoja šūkius, nukreiptus prieš įstatymą ir žmonių norus ir įžeidžiančius revoliucijos šventumą bei vertybes“, – sakė H. Rouhani.

Keliuose miestuose buvo surengti režimo palaikymo mitingai.

Nors informacijos skelbimas tebėra griežtai ribojamas, socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kad prieš vyriausybę nukreipti protestai šalyje tebėra intensyvūs. Demonstrantai puldinėja vyriausybines įstaigas, o sekmadienį šiaurės vakariniame Takestano mieste buvo užpulta dvasininkų mokykla.

Hassanas Rouhani

„Bijome kalbėti“

Teherane vyksta palyginti nedideli protestai, tačiau daugybė žmonių pritaria skundams dėl ekonominių sunkumų, dėl kurių ir įsiplieskė neramumai šalyje.

„Gyvenimas tikrai sudėtingas. Didžiulės kainos iš tikrųjų daro man spaudimą. Mano vyras yra vyriausybės tarnautojas, bet jo atlyginimo visai nepakanka, kad sudurtume galą su galu“, – skundėsi du vaikus turinti 42 metų Farzaneh Mirzaie.

„Ponas Rouhani sako, kad žmonės gali laisvai protestuoti, bet mes bijome kalbėti. Net ir dabar bijau su jumis kalbėti“, – sakė 35 metų mokytoja Sarita Mohammadi.

Pareigūnai patvirtino, kad nuo neramumų pradžios buvo suimta daugiau kaip 400 žmonių. Apie 100 jų jau buvo paleisti.

„Tie, kurie turi teisėtų reikalavimų, privalo vadovautis teisėtais būdais, o tiems, kurie maištauja ir vykdo sabotažą, kelia chaosą ir padeginėja viešąją nuosavybę... turi būti ryžtingai pasipriešinta“, – valstybiniam transliuotojui sakė teisminės sistemos vadovas ajatola Sadeghas Larijani.

„Šalyje privalo būti drausmė“, – pridūrė jis.

Aršus Teherano kritikas JAV prezidentas D. Trumpas vienoje iš savo pirmųjų šių metų žinučių socialiniame tinkle „Twitter“ vėl piktinosi Irano režimu.

„Puikūs Irano žmonės daugybę metų patyrė represijas. Jie geidžia maisto ir laisvės. Grobstomos ne tik žmogaus teisės, bet ir Irano turtai. METAS POKYČIAMS!“ – parašė jis.

Europos Sąjunga pirmadienį paragino Iraną garantuoti savo piliečiams teisę protestuoti, o Didžiosios Britanijos diplomatijos vadovas Borisas Johnsonas pareiškė, jog „JK atidžiai stebi įvykius Irane“.

„Manome, kad turėtų įvykti reikšminga diskusija apie teisėtas ir svarbias problemas, kurias kelia protestuotojai, ir stebime Irano pareigūnus, kad tai būtų leidžiama“, – pranešime sakė B. Johnsonas.

Pragyvenimo išlaidos ir nedarbas

Po kurį laiką tvyrojusios tylos valstybinė Irano žiniasklaida parodė šiek tiek reportažų apie demonstracijas. Juose buvo matomi jauni vyrai, puldinėjantys bankus ir transporto priemones, išpuolis prieš Teherano savivaldybę ir vaizdai, kaip vienas vyriškis degina šalies vėliavą.

H. Rouhani į valdžią atėjo 2013 metais, pažadėjęs pataisyti ekonominę situaciją ir palengvinti socialinę įtampą. Vis dėlto su didelėmis pragyvenimo išlaidomis ir 12 proc. nedarbo lygiu susiduriantys iraniečiai mano, kad valstybės vadovas pažangą daro pernelyg lėtai.

„Nėra didesnės problemos nei nedarbas. Mūsų ekonomikai reikia operacijos. Privalome veikti visi kartu“, – pirmadienį pareiškė Irano prezidentas.

2009 metais Irano valdžia negailestingai numalšino protestus, kilusius po ginčijamų prezidento rinkimų, per kuriuos antrai kadencijai buvo išrinktas griežtosios linijos šalininkas Mahmoudas Ahmadinejadas. Kaip rodo oficialūs duomenys, tąkart žuvo mažiausiai 36 žmonės, tačiau opozicija tvirtina, kad tie protestai pareikalavo 72 gyvybių.

Kas vyksta:

Pirmadienį vienas riaušių kaltininkas iš medžioklinio šautuvo šovė į policijos darbuotojus. Nuo jo paleistų kulkų, anot valstybinės žiniasklaidos, vienas pareigūnas žuvo, dar trys buvo sužeisti. Susišaudymas įvyko Nadžafabado mieste, rašo CNN.

Nauji protestai įsižiebė šalies sostinėje Teherane ir kituose Irano miestuose. Kaip matyti iš juos užfiksavusių vaizdo įrašų, demonstrantai skanduoja vyriausybę kritikuojančius šūkius.

Irano prezidentas H. Rouhani metė iššūkį JAV prezidentui Donaldui Trumpui, kai šis socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė ne vieną protestuotojus palaikančią žinutę.

Rusija pareiškė demonstracijas esant Irano vidaus reikalu, į kurį kištis neva nedera.

JAV viceprezidentas Mike‘as Pence‘as socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė palaikymą protestuotojų atžvilgiu ir pareiškė, kad jie nebus palikti bėdoje.

Pirmadienį Irano prezidentas H. Rouhani pripažino, kad iraniečiai turi teisę protestuoti, tačiau paragino tautą vienytis. Toks, anot jo, turėtų būti pirmasis šiuo etapu svarbus žingsnis.

Pirmadienį po pietų buvo pranešta apie rimtas interneto ryšio triktis Irane, kurias vėliau pavyko pašalinti.