Nustačiusi įsilaužėlius 2017 metais ir atidžiai juos stebėjusi, idant išsiaiškintų jų ketinimus, kariuomenė blokavo juos, kai paaiškėjo, koks jų tikslas, pareiškė Noamas Shaaras, kariuomenės Kibernetinės gynybos direktorato Kibernetinės gynybos skyriaus vadovas, besitraukiantis iš savo pareigų.

„Nusigavę iki jų, sukūrėme dar vieną kliūtį ir dar vieną stebėjimo sistemą, kad garantuotai juos sustabdytume, jei jie pamėgintų vėl“, - sakė N. Shaaras. Jis pavadino Irano kibernetines atakas didžiausia nerimą keliančia tendencija šių laikų kibernetinėje erdvėje ir paragino įvesti tarptautines sankcijas, analogiškas toms, kurios buvo paskelbtos Irano branduolinėms ir balistinių raketų programoms.

„Negalime laukti, kad kibernetikos atakos taptų didele, itin didele grėsme“, - sakė N. Shaaras, pastaruosius dvidešimt metų dalyvavęs plėtojant Izraelio kibernetinės gynybos operacijas.

Kelis mėnesius stebėjusi programišius, JAV įsikūrusi kibernetinio saugumo įmonė „FireEye Inc.“ Šių metų sausį paskelbė, kad Iranas gali būti atsakingas už seriją atakų prieš vyriausybę ir ryšių infrastruktūrą Artimųjų Rytų, Šiaurės Afrikos, Europos ir Šiaurės Amerikos regione.
Irano Informacijos ir ryšių technologijų ministerija ir Telekomunikacijų ministerija nepanoro komentuoti atitinkamų pranešimų.

Bet Iranas taip pat apkaltino Izraelį kibernetinėmis atakomis: pernai lapkritį jis pranešė atrėmęs Izraelio kibernetinę ataką prieš šalies telekomunikacijų infrastruktūrą. Prieš keletą metų „Stuxnet“ virusas – paleistas prieš Irano branduolinę programą – buvo priskirtas Izraeliui ir Jungtinėms Valstijoms. Izraelis atsisako reaguoti į tokius kaltinimus.

Kasdieninės atakos

Rhea Siers, buvusi JAV Nacionalinio saugumo agentūros pareigūnė, teigia, kad Rusija yra labiau įgudusi kibernetinių atakų vykdytoja nei Iranas ir kad Kinija yra taip pat prityrusi žaidėja.

„Iraniečiai siekia „pranešti apie save“ kibernetikos srityje ir jiems, be abejonės, tai pavyksta“, - sakė R. Siers. Bet „nors ir akivaizdu, kad Izraelis yra pagrindinis Irano kibernetinių atakų taikinys, toks vertinimas skiriasi nuo to, kaip Irano jėgos vertinamos visoje kibernetikos srityje“, sakė ekspertė.
Izraelio kibernetikos gynybos strategija daugiausia sutelkiama ties kova su Irano kibernetinėmis atakomis; šalies premjeras Benjaminas Netanyahu neseniai pareiškė, kad šalis Irano kibernetines atakas atremia kasdien.

Irano įgaliotiniai ir sąjungininkai taip pat dalyvauja kibernetinėse atakose: pernai Gazos ruožo karingos „Hamas‘ grupuotės šnipinėjo Izraelio karius, naudodamos padirbtą programėlę. Kitu atveju, 2018 metais, kariai blokavo akivaizdžias „Hamas“ pastangas pralaužti stebėjimo vaizdo kameromis sistemą, sakė N. Shaaras.

„Jeigu jie norėtų griebtis kibernetinio šnipinėjimo, jie sugebėtų išsiaiškinti, kur mūsų kariai, o jei jie užsimanytų atakuoti, jie galėtų išjungti dalį sistemos“, - sakė Kibernetinės gynybos skyriaus vadovas.