Prieš išvykdamas iš Teherano, H. Rouanis išreiškė paramą Kuveito vadovaujamoms pastangoms „išspręsti nesusipratimus ir pagerinti santykius“ su Persijos įlankos valstybėmis, pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

„Šioje kelionėje bus diskutuojama apie religiją, padėtį Irake, Sirijoje, o ypač Jemene“, – sakė jis prieš išskrisdamas į Muskatą, kuriame susitiko su sultonu Qaboosu.

Iš Omano H. Rouhani vyks į Kuveitą, bet regiono lydere laikomoje Saudo Arabijoje nesustos.

Kuveito užsienio reikalų ministras šeichas Sabahas Khaledas Al Sabahas praėjusį mėnesį viešėdamas Teherane paragino „normalizuoti santykius ir pradėti dialogą“.

Irano ir Saudo Arabijos diplomatiniai santykiai nutrūko 2016 metų sausį, kai demonstrantai šturmavo karalystės atstovybes Teherane ir Mašhade, protestuodami prieš garsaus šiitų dvasininko egzekuciją.

Santykiai tarp šiitiško Irano ir sunitiškosios Saudo Arabijos jau ir anksčiau buvo įtempti – abi jos palaikė skirtingas šalis Sirijos ir Jemeno konfliktuose.

Omanas, kuriame gyvena gausi šiitų mažuma, istoriškai palaiko gerus santykius Iranu, su kuriuo dalinasi Hormūzo sąsiaurio kontrole.

Omanas taip pat yra vienintelė Persijos įlankos arabų valstybė, nedalyvaujanti Saudo Arabijos vadovaujamoje karinėje intervencijoje prieš šiitų sukilėlius Jemene.