Teheranas yra vienas svarbiausių Sirijos sąjungininkų. Iranui suteikus politinę, ekonominę ir karinę paramą, B. al Assadui pavyko atsikovoti daugumą šalies teritorijų, kurias jis prarado pilietinio karo pradžioje.

Abiem šalims taikomos griežtos Vakarų sankcijos. B. al Assadas savo kolegai iš Irano pažadėjo išlaikyti „stiprius ir stabilius“ Sirijos ir Irano santykius, „nepaisant smarkių politinių ir saugumo politinių audrų“, smogusių Artimiesiems Rytams.

E. Raisis yra pirmasis Irano vadovas, apsilankęs Sirijoje nuo pilietinio karo pradžios 2011 m. Jį lydėjo didelė delegacija, įskaitant užsienio reikalų, gynybos, naftos, kelių tiesimo ir miestų statybos bei telekomunikacijų ministrus. Abu prezidentai pasirašė susitarimus dėl „ilgalaikio strateginio bendradarbiavimo“, be kita ko, naftos, aviacijos, geležinkelio ir žemės ūkio sektoriuose, pranešė Sirijos naujienų agentūra „Sana“.

E. Raisio vizitas vyksta praėjus kelioms savaitėms po to, kai tarpininkaujant Kinijai buvo pasiektas susitarimas tarp Irano ir jo konkurentės regione Saudo Arabijos – dėl to gali iš esmės pasikeisti jėgų santykis Artimuosiuose Rytuose.

Nuo karo pradžios daugiausiai izoliuotas B. al Assadas pastaraisiais mėnesiais šventė diplomatinį sugrįžimą regione. Jis šiais metais jau lankėsi Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Omane. Balandį Damaske viešėjo pirmasis nuo karo pradžios Saudo Arabijos vyriausybės atstovas – užsienio reikalų ministras Faisalas bin Farhanas.

B. al Assadas iš visiško santykių su turtingomis Persijos įlankos monarchijomis ir kitomis arabų šalimis normalizavimo, be kita ko, tikisi finansinės paramos atstatant Siriją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją