Laivo sulaikymą daugelis laiko Irano kerštu už tai, kad Britanijos užjūrio teritorijoje Gibraltare liepą buvo sulaikytas vienas Irano tanklaivis, kuriuo, kaip įtariama, pažeidžiant ES sankcijas buvo gabenta nafta į Siriją.

Teheranas ne kartą neigė, kad abu incidentai yra susiję.

Iš Irano išplaukęs „Stena Impero“ penktadienio rytą pasiekė tarptautinius vandenis Persijos įlankoje, pranešė vietos valdžia.

„Nors laivas buvo paleistas, Irano teismai tebenagrinėja jam iškeltą bylą“, – savo tinklapyje nurodė Irano Hormozgano provincijos laivybos administracija.

Tanklaivio kapitonas ir įgula „pasirašė oficialų pareiškimą, kad neturi pretenzijų“, pridūrė institucijos atstovai.

Laivas prie Dubajaus krantų priartėjo netrukus po vidurnakčio vietos (23 val. Lietuvos) laiku ir nakčiai sustojo judriame vandens kelyje, informavo svetainė „MarineTraffic.com“.

Jos duomenimis, šeštadienio rytą „Stena Impero“ išvyko link savo inkarvietės šiame emyrate.

Tanklaivį valdančios Švedijos bendrovės „Stena Bulk“ vykdomasis direktorius Erikas Hanellas tai, kad laivas išplaukė, pavadino „akivaizdžiu palengvėjimu“. Pasak jo, dabar dėmesys bus skiriamas laive esantiems žmonėms.

„Kai pasieksime Dubajų, visų pirma pasirūpinsime įgula, o paskui pamėginsime vėl padaryti laivą eksploatuojamą“, – penktadienį pareiškė jis naujienų agentūrai AFP.

„Pakilios nuotaikos“

Tanklaivio įgulos nariai yra „saugūs ir pakilios nuotaikos“; šiuo metu tariamasi dėl galimybės jiems po atvykimo į Dubajų grįžti namo, anksčiau sakė E. Hanellas.

„Įgulos nariai, kurie buvo 10 savaičių laikomi laive, turės galimybę praleisti laiką su savo šeimos nariais. Įgulos nariams ir jų artimiesiems ateinančiomis savaitėmis bus teikiama visokeriopa parama ir bus padedama jiems atsigauti“, – pridūrė jis.

Įgulos narių vardų bendrovė neatskleidė.

Liepos 19 dieną Islamo revoliucinės gvardijos kariai Hormūzo sąsiauryje apsupo „Stena Impero“ savo kateriais ir įlipo į tanklaivio denį.

Laivui buvo uždrausta palikti Bandare Abaso uostą, nes jo įgula esą nesureagavo į nelaimės signalą ir galimai išjungė savo atsakiklį po susidūrimo su žvejų laivu.

Septyni iš 23 tanklaivio įgulos narių rugsėjo 4 dieną buvo paleisti.