„Kurdų referendumas – tai valstybės išdavystė ir grėsmė regionui. Iranas ir Turkija privalo įsikišti; Irako vyriausybei būtina priimti sprendimą“, – „Rudaw“ citavo A.Khamenei pareiškimą per derybas su Teherane viešėjusiu Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Ajatola taip pat teigė, kad šis referendumas yra susijęs su „sionistinio režimo (Izraelio) pastangomis sukurti regione „naująjį Izraelį“.

R.T.Erdoganas trečiadienį atvyko į Iraną su oficialiu vizitu šios šalies prezidento Hassano Rouhani kvietimu.

Prieš R.T.Erdogano vizitą sekmadienį į Teheraną atvyko Turkijos kariuomenės Generalinio štabo viršininkas Hulusi Akaras.

Abi šalys pastarosiomis dienomis surengė karines pratybas netoli savo sienų su Irako autonominiu kurdų regionu, kad padidintų spaudimą kurdų lyderiams.

Pratybose dalyvavo ir Irako federalinės vyriausybės pajėgos. Bagdadas reikalauja, kad būtų panaikinti rugsėjo 25 dieną vykusio referendumo, kuriame 92,7 proc. kurdų pasisakė už nepriklausomybę, rezultatai.

„Bendradarbiaujant Iranui, Turkijai ir Irakui gali būti užtikrintas regiono stabilumas bei saugumas ir užkirstas kelias bet kokiems mėginimams atsiskirti“, – sakė Irano gynybos ministras generolas Amiras Hatami antradienį per derybas su H.Akaru.

Bagdadas praeitą penktadienį uždraudė visus tarptautinius skrydžius į kurdų regiono oro uostus.

Iranas savo ruožtu nurodė nutraukti visą prekybą degalų produktais su Kurdistanu ir pareiškė, kad leis dislokuoti Irako federalines pajėgas savo pasienyje su kurdų regionu.

Turkija pagrasino uždaryti savo sausumos sieną ir nutraukti naftos eksportą iš Kurdistano į Turkijos Džeichano uostą.

R.T.Erdoganas šeštadienį pareiškė, kad Irako kurdai „sumokės“ už „nepriimtiną“ referendumą.

Turkija nuo 1984 metų kovoja su sukilėliais iš uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), turinčios bazes Irako šiaurėje.

Irane veikia dvi kurdų sukilėlių grupuotės – Irano Kurdistano demokratinė partija (KDPI) ir partija „Laisvas gyvenimas Kurdistane“ (PJAK).