Irano teismų sistemos atstovas Gholamhosseinas Esmaili sakė, kad 10 tūkst. kalinių, įskaitant tam tikrą skaičių asmenų, nuteistų dėl kaltinimų, susijusių su nacionaliniu saugumu, bus amnestuoti aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei dekretu Novrūzo (persų Naujųjų metų) proga.

Nuo 1989 metų aukščiausiojo lyderio postą užimantis A. Khamenei, tariantis paskutinį žodį dėl visų valstybei svarbių sprendimų, retkarčiais suteikia malonę kaliniams. Pernai per 40-ąsias 1979 metų Islamo revoliucijos metines buvo amnestuoti daugiau kaip 50 tūkst. nuteistųjų.

Kovodamas su koronavirusu, nuo kurio šalyje jau mirė per 1 100 žmonių, Iranas kiek anksčiau laikinai paleido iš kalėjimų 85 tūkst. nuteistųjų.

Vakarų šalys ragina šiitišką respubliką paleisti dvigubą pilietybę turinčius asmenis ir politinius kalinius, kaltindamos Teheraną, kad šis juos naudoja kaip poveikio priemonę derybose.

Tarp laikinai paleistų nuteistųjų yra Irano ir Didžiosios Britanijos pilietybę turinti Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

„Thomson Reuters“ labdaros fonde dirbusi moteris buvo areštuota 2016 metais, kai rengėsi išvykti iš Teherano su savo mažamete dukra. Ji buvo nuteista kalėti penkerius metus už tai, kad esą planavo nuversti Irano vyriausybę.