Kuro strypai buvo nuvalyti ir iš naujo nuleisti į reaktorių, o "šiuo metu atliekami paskutiniai bandymai", vyriausybės dienraštis "Iran Daily" citavo iš Bušehro kilusį parlamento narį Gholamali Miglinejadą.

Irano naujienų agentūra "Fars" informavo, kad Bušehro jėgainė turėtų pradėti gaminti elektrą "per ateinančius du mėnesius" ir bus prijungta prie nacionalinių elektros tinklų.

Šios elektrinės statybai vadovavusi Rusijos agentūra "Atomstrojeksport" balandžio pradžioje nurodė, kad į jėgainės reaktorius buvo pradėta iš naujo pradėta krauti kurą, atlikus patikrinimą ir kai kurių agregatų "praplovimą".

Irano užsienio reikalų ministras Ali Akbaras Salehi, kuris anksčiau vadovavo šiitiškos respublikos atominės energetikos agentūrai, tuo metu buvo išreiškęs viltį, kad Bušehro jėgainė galės pradėti veikti "gegužės 5-10 dieną".

Inžinieriai pradėjo kuro iškrovimo procedūrą vasario pabaigoje, tikriausiai dėl techninių gedimų.

Šią jėgainę prie Irano elektros tinklų iš pradžių planuota prijungti praeitų metų pabaigoje, tačiau eksploatacijos pradžia buvo kelis kartus atidėta dėl techninių priežasčių.

Rusija kovą kaltino dėl vėliausio atidėjimo kaltino vidinį nusidėvėjimą komplekse, kuris buvo pradėtas statyti dar praeito amžiaus 8-ame dešimtmetyje, bendradarbiaujant su Vokietijos bendrove "Siemens".

Rusija taip pat skundėsi, kad Iranas verčia jos inžinierius naudoti pasenusias detales.