Netoli Irako sienos esančiame Ahvazo mieste penktadienį ir šeštadienį iraniečiai arabai padeginėjo ir daužė policijos automobilius, bankus, vyriausybinius pastatus, vėlėsi į susirėmimus su policija.

Pasak valdžios pareigūnų, šiuos neramumus naftos gavyba užsiimančiame šalies rajone sukėlė padirbtas laiškas, kurį neva parašęs aukštas pareigūnas planuoja iškeldinti etninius arabus iš jų gyvenamų vietų.

Kiek vėliau buvo uždarytas "al Jazeera" televizijos biuras Teherane. Apie tai pranešė Kultūros ir Islamo mokymo ministerijos pareigūnas, atsakingas už ryšius su užsienio spauda. "Televizijos atstovybė bus uždaryta, siekiant išsiaiškinti, kiek ji prisidėjo prie Ahvazo protestų", - sakė Mohammadas Husseinas Khoshvaghtas.

Televizijos atstovybė buvo uždaryta dėl "tų demonstracijų transliacijų, kurios ir galėjo pakurstyti banditus pietvakarių Irane", sakė jis.

Visa Irano žiniasklaida yra valdžios rankose, tačiau dauguma iraniečių nelegaliai žiūri palydovinės televizijos programas. Pasak vienos opozicinės grupuotės užsienyje, šalyje kilusi smurto banga yra daug didesnė, nei praneša oficialūs pareigūnai. Taip pat daug didesnis ir žuvusiųjų skaičius.

Tačiau pareigūnai tvirtina, kad iki sekmadienio jiems pavyko stabilizuoti padėtį rajone ir jokių naujų pranešimų apie atsinaujinusį smurtą iki šiol negauta.

Arabai sudaro 3 procentus iš 67 mln. šalies gyventojų. Dauguma jų gyvena pietvakarinėje šalies dalyje.