Branduolinei bombai pasigaminti reikalingas iki 90 proc. prisodrintas uranas. Anot ekspertų, didėjant urano grynumo laipsniui, vis paprasčiau yra jį didinti toliau.

Inspektoriai mėgins išsiaiškinti, ar Iranas sąmoningai smarkiai sodrino uraną, ar koncentracija yra netyčinio susikaupimo rezultatas, rašo toliau „Bloomberg“. TATENA sekmadienį tviteryje pareiškė, kad yra susipažinusi su žiniasklaidos pranešimu. Organizacija esą kalbasi su Iranu apie „pastarųjų patikrinimų rezultatus“.

2015 metais pasirašytas tarptautinis branduolinis susitarimas, kuris dabar yra įšaldytas, leidžia Iranui sodrinti uraną iki 3,67 proc. Neseniai paskelbta, kad Teheranas gamina iki 60 proc. prisodrintą uraną.

2021 metų balandį atnaujintos derybos dėl branduolinės sutarties atgaivinimo nevyksta jau daug mėnesių. Susitarimo tikslas yra apriboti Irano branduolinę programą ir užtikrinti, kad šalis nekurtų branduolinio ginklo. Sutartį su Iranu išsiderėjo JAV, Kinija, Rusija, Vokietija, Prancūzija ir Didžioji Britanija.

2018-aisiais prezidentaujant Donaldui Trumpui, JAV vienašališkai pasitraukė iš sutarties ir įvedė sankcijas Teheranui. Tada ir Iranas laipsniškai atsisakė savo įsipareigojimų ir apribojo TATENA vykdomas savo objektų inspekcijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją