„Rimtas Irano Islamo Respublikos bendradarbiavimas su Tarptautine atominės energijos agentūra (TATENA) yra aiškus Irano noro skaidriai informuoti apie savo branduolinę veiklą pavyzdys“, – telefonu Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkui Charles'iui Micheliui sakė E. Raisi, remiantis iraniečių prezidentūros pareiškimu.

„Žinoma, jei TATENA laikosi nekonstruktyvaus požiūrio, nėra pagrindo tikėtis konstruktyvaus atsako iš Irano“, – pabrėžė prezidentas.

„Be to, nekonstruktyvūs veiksmai, be abejo, trikdo derybų procesą“, – pridūrė E. Raisi.

Antradienį TATENA pareiškė, kad jos vykdomai Irano branduolinių objektų stebėsenai buvo „rimtai pakenkta“, Teheranui nuo vasario įšaldžius dalį patikrinimų.

Pokalbis telefonu surengtas, Vienoje tebestringant diplomatų pastangoms išsaugoti 2015 metų susitarimą, kuriuo pasaulio galybės sušvelnino tarptautines sankcijas Iranui mainais į šalies branduolinės programos apribojimus.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinama sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)