Irano karinio jūrų laivyno vadas admirolas Shahramas Irani valstybinei televizijai sakė, kad branduolinis povandeninis laivas „USS Florida“ „artėjo ir plaukė visiškai tyliai“, kai iš dalies įplaukė į Irano vandenis. Irano povandeninis laivas privertė jį „iškilti į paviršių ir kirsti sąsiaurį“, sakė jis ir pridūrė, kad Teheranas iškels šį klausimą „tarptautinėse institucijose“.

JAV karinio jūrų laivyno 5-asis laivynas Bahreine tviteryje paneigė šį teiginį kaip „visiškai klaidingą“ ir pavadino „labiau Irano dezinformacija“. „JAV 5-asis laivynas ir toliau veikia visur, kur leidžia tarptautinė teisė“, – priduriama pranešime.

Vašingtono ir Teherano santykiai pašlijo po 1979 m. Irano revoliucijos, per kurią buvo nuverstas JAV remiamas šachas Mohammadas Reza Pahlavi ir įsigalėjo islamistinis ajatolos Ruhollah Khomeini režimas. Abi šalys nutraukė diplomatinius santykius, kai radikalūs studentai, reikalavę šacho ekstradicijos, paėmė įkaitais 52 diplomatus ir Amerikos ambasados Teherane darbuotojus ir laikė juos 444 dienas.

Vašingtonas ne kartą kaltino galingas Irano Islamo revoliucijos gvardijos pajėgas trikdant jūrų eismą strateginiuose Persijos įlankos vandenyse, jais vežama penktadalis pasaulio naftos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją