Teheranas laipsniškai atsitraukė nuo savo įsipareigojimų pagal 2015 m. sudarytą branduolinį susitarimą, kai iš jo 2018 m. vienašališkai pasitraukė tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir paskelbė Iranui naujas sankcijas.

„Turime daugiau kaip 210 kg iki 20 proc. bei 25 kg iki 60 proc. prisodrinto urano“, – valstybinė naujienų agentūra IRNA citavo Irano atominės energetikos organizacijos (AEOI) atstovą Behrouzą Kamalvandį.

Rugsėjį Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) patvirtino, kad Iranas padidino savo turimas urano, prisodrinto gerokai daugiau, nei leidžia 2015 m. susitarimas, atsargas.

Spalio 10 d. AEOI vadovas Mohammadas Eslamis teigė, kad jo šalis yra pagaminusi daugiau kaip 120 kg iki 20 proc. prisodrinto urano. 2015 m. susitarimas leidžia Iranui tik 3,67 proc. urano sodrinimą.

Pagal pastarąjį susitarimą, kurį pasirašė Jungtinė Karalystė, Kinija, Rusija, Prancūzija, Vokietija ir Jungtinės Valstijos, Iranas įsipareigojo nekurti branduolinio ginklo mainais už šaliai taikomų sankcijų švelninimą.

Lapkričio 29 d. numatoma atnaujinti branduolines Irano ir galingųjų pasaulio šalių derybas. Iranas visuomet tvirtino, kad jo branduolinė programa skirta taikiems tikslams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)