"Šiandien mes matėme, kaip buvo paleista pirmoji centrifugų grupė", - sakė šalies branduolinės energetikos programos vadovas Fereydoonas Abbasi Davani.

"Ji tris kartus padidins Irano urano sodrinimo pajėgumus", - sakė F.A.Davani.

"Tai tvirtas ir dokumentuotas atsakas į visą Vakarų vykdomą sabotažą", - pridūrė jis.

Kiek anksčiau naujienų agentūra "Fars" pranešė, kad Natanzo gamykloje pastatytos naujos iš anglies pluošto pagamintos centrifugos.

Tai "4-osios kartos centrifugos", kurios yra "greitesnės, gamina mažiau atliekų ir užima mažiau vietos". Šios urano sodrinimo centrifugos sukasi viršgarsiniu greičiu, nurodė televizija, remdamasi Irano atominės energetikos organizacijos pateikta informacija.

Iranas taip pat pasigamino iki 20 proc. prisodrinto kuro strypus tyrimų reaktoriui Teherane, kurio kuro atsargos, 10-ajame dešimtmetyje gautos iš Argentinos, jau baigiasi, sakoma pranešime.

Iranas tvirtina, kad jo branduolinės programos tikslai yra vien taikūs.

Šis pranešimas, kurį vėliau trečiadienį dar turi patvirtinti prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas, tikriausiai dar labiau privers nerimauti JAV ir jų sąjungininkes, kurios mano, kad Iranas tuo pačiu vykdo ir branduolinių ginklų programą.

Iranas taip pat pradėjo urano sodrinimo veiklą įtvirtintame bunkeryje Forde, netoli šventojo Komo miesto.

Pranešama, kad Irano mokslininkai trečiadienį sukraus pačių pasigamintus branduolinio kuro strypus į Teherane esantį tyrimų reaktorių.

Pirmą kartą Irane pagaminti branduoliniai kuro strypai bus sukrauti į Teherano branduolinį mokslinį reaktorių, stebint prezidentui Mahmoudui Ahmadinejadui", - sakė Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos generalinio sekretoriaus pavaduotojas Ali Bagheri.

Vakarų analitikai anksčiau abejojo Irano techninėmis galimybėmis pasigaminti iki 20 proc. prisodrinto kuro strypų Teherano reaktoriui.

S.Lavrovas: Teheranas turi atsisakyti urano sodrinimo darbų

Rusijos URM vadovas Sergejus Lavrovas ragina Iraną įšaldyti urano sodrinimą ir bendradarbiauti su Tarptautine atominės energetikos agentūra (TATENA).

Jis priminė, jog Jungtinių Tautų Saugumo tarybos ir TATENA valdytojų tarybos rezoliucijos reikalauja, kad Iranas atsisakytų sodrinimo ir tuo sudarytų sąlygas deryboms.

"Mes norėtume, kad Iranas įvykdytų šiuos reikalavimus. Tačiau kol kas viską, ką teigia Iranas, ir viską, ką jis daro, kontroliuoja TATENA", - sakė S.Lavrovas trečiadienį spaudos konferencijoje Hagoje.

Anksčiau kai kurios žiniasklaidos priemonės pranešė, jog trečiadienį Iranas paskelbs, kad atiduodamos naudoti naujos urano sodrinimo centrifugos.

S.Lavrovas pabrėžė, jog kol Irano branduolinė programa yra taiki ir kad jos vykdymas neprieštarauja tarptautinėms normoms.

"Mes galime būti tuo daugmaž įsitikinę, kol Irane yra TATENA ekspertų", - sakė jis.

Prancūzija kritikuoja Iraną

Prancūzija sunerimusi dėl pranešimų, kad Iranas ketina savo branduoliniuose objektuose naudoti naujas pagerintas urano sodrinimo centrifugas, pranešė trečiadienį Prancūzijos URM atstovas Romainas Nadalis.

"Dar kartą, kai mes laukiame iš Irano tarptautinių įsipareigojimų vykdymo, numatytų JT Saugumo Tarybos ir Tarptautinės atominės energijos agentūros ( TATENA ) valdybos rezoliucijose, ši šalis toliau skelbia pareiškimus, kurie prieštarauja bendradarbiavimo siekiui", -pareiškė R.Nadalis.

"Šie pranešimai suteikia tarptautinei bendruomenei dar vieną dingstį sunerimti", - pridūrė jis.

Irano žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad Teheranas branduoliniame objekte Natanze nusprendė naudoti naujas urano sodrinimo centrifugas.