„Tikrai istorine diena“ tai pavadinęs D. Trumpas penktadienį pranešė, kad Izraelis ir Bahreinas užmezga visus diplomatinius ir prekybos santykius.

„Jie apsikeis ambasadomis ir ambasadoriais, pradės vykdyti tiesioginius skrydžius tarp šalių ir pradės įgyvendinti bendradarbiavimo iniciatyvas įvairiausiuose sektoriuose, įskaitant sveikatos apsaugą, verslą, technologijas, švietimą, saugumą ir žemės ūkį“, – pareiškė jis.

Bahreinas bendrame pareiškime nurodė sutikęs susitarimą su Izraeliu įforminti per ceremoniją Baltuosiuose rūmuose antradienį, kuomet Jungtiniai Arabų Emyratai taip pat pasirašys savo santykių su Izraeliu susitarimą, apie kurį buvo paskelbtą rugpjūčio viduryje.

Šiitų valdomas Iranas, kurio santykiai su Bahreinu yra itin įtempti ir kuris yra prisiekęs Vašingtono priešas, šeštadienį pasmerkė kaimynės susitarimą.

„Nuo šiol Bahreino valdovai bus sionistų režimo nusikaltimų bendrininkai, kaip nuolatinė grėsmė saugumui regione ir islamo pasauliui“, – pareiškė Iranas.

Irano sąjungininku laikomas Libano judėjimas „Hezbollah“ pareiškė, kad šis susitarimas yra „išdavystė ir skaudus smūgis į nugarą palestiniečių tautai“.

Susitarimą pasmerkė ir Turkija, pareiškusi, kad jis „dar labiau padrąsins Izraelį tęsti savo nelegalią veiklą ... ir mėginimus paversti palestiniečių teritorijų okupaciją nuolatine“.

Sunitų valdoma ir daug šiitų gyventojų turinti Bahreino Karalystė yra itin priklausoma nuo Jungtinių Valstijų, kurios mažyčiame, bet strategiškai svarbiame Persijos įlankos salyne yra dislokavusios savo karinio laivyno penktąją flotilę.