Penktadienį E. Macronas susitiko su keturiomis žinomomis Irano moterimis disidentėmis, nesiliaujant jau kelias savaites Iraną drebinantiems protestams po Mahsos Amini mirties.

22 metų moteris mirė rugsėjo 16 dieną, praėjus kelioms dienoms po to, kai ją suėmė moralės policija už tariamą griežto Irane taikomo moterų aprangos kodo pažeidimą.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani sakė, kad šis susitikimas buvo „šiurkštus Prancūzijos tarptautinių įsipareigojimų kovojant su terorizmu ir smurtu pažeidimas“.

„Manome, kad Prancūzija palaiko šiuos grėsmingus reiškinius“, – pridūrė jis.

Susitikime dalyvavo JAV gyvenanti aktyvistė Masih Alinejad, kuri daugelį metų vadovauja kampanijai, skatinančiai Irano moteris nusiimti privalomus galvos apdangalus, ir Vašingtone įsikūrusios teisių gynimo grupės „Abdorrahman Boroumand Center“ viena iš įkūrėjų Ladan Boroumand.

N. Kanani teigė, jog „keista, kad šalies, pasisakančios už laisvę, prezidentas pažemino save susitikdamas su ja“, turėdamas omenyje M. Alinejad.

Ministerijos atstovas apkaltino ją „bandant skleisti neapykantą ir vykdyti smurtinius bei teroristinius veiksmus Irane ir prieš Irano užsienio diplomatines misijas“.

Po susitikimo su moterimis Prancūzijos prezidentas kalbėjo apie savo „pagarbą ir susižavėjimą jų vykdomos revoliucijos kontekste“.

„E. Macrono pareiškimai apie paramą šiai vadinamajai revoliucijai, kuriai vadovauja šie žmonės yra apgailėtini ir gėdingi“, – sakė N. Kanani.

Iranas taip pat užsipuolė Vokietiją dėl kanclerio Olafo Scholzo „intervencinių ir provokacinių“ pastabų.

„Kokia gi jūs valdžia, kuri šaudo į savo piliečius? Kiekvienas, kuris taip elgiasi, turi tikėtis mūsų pasipriešinimo“, – šeštadienį savaitinėje vaizdo transliacijoje sakė O. Scholzas ir pridūrė, kad jo šalis įsipareigojo laikytis žmogaus teisių ir jas ginti.

Kai kurie „žmogaus teises pavertė politinių žaidimų pagrindu“, – komentavo N. Kanani.

Pareiškime jis apkaltino Vokietiją „negerbiant kitų šalių suvereniteto ir tuo pat metu teikiant prieglobstį teroristinėms ir separatistinėms grupuotėms, priešiškoms Islamo Respublikai“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)