Irano dvasinis lyderis ajatola Ali Khamenei pareiškė, kad laikas baigti dvidešimt metų trukusią gimstamumo kontrolės programą, o iraniečiai turi siekti, kad gyventojų skaičius šalyje būtų nuo 150 iki 200 milijonų. Pasikeitimus patvirtino ir Irano Sveikatos apsaugos ministerija.

Paskutinio surašymo duomenimis, Irane gyvena 75 milijonai žmonių. Jungtinių Tautų Organizacijos duomenimis, Iranas yra viena iš šalių, kuriose nuo devinto dešimtmečio labiausiai sumažėjo gimstamumas.

Gimstamumą Irane imta kontroliuoti dešimtą dešimtmetį – tada valdžios pareigūnai sunerimo, kad dėl staigus populiacijos pagausėjimo po 1979 m. islamo revoliucijos gali tiesiog nebeužtekti išteklių visiems gyventojams aprūpinti.

Statė net prezervatyvų fabriką

Buvo pasitelktos įvairios priemonės, taip pat ir vazektomija, kontraceptinės priemonės, šeimos planavimo patarimai jaunavedžiams, netgi pastatyta valstybinė prezervatyvų gamykla.

Dabar šalies sveikatos apsaugos ministrė Marzieh Vahid Dastjerdi žurnalistus informavo, kad biudžete numatyta 190 mlrd. rialų (43,9 mlrd. Lt) gimstamumui skatinti.

„Lėšos populiacijos kontrolės programai likviduotos, Sveikatos apsaugos ministerijoje tokio projekto nebėra. Populiacijos kontrolės programa nebeegzistuoja“, – sakė ministrė žurnalistams.

Kiek ankstėliau ajatola Ali Khamenei savo kalboje, kurią visoje šalyje transliavo televizijos, rėmėsi dvasinio revoliucijos lyderio ajatolos Ruhollah Khomeini tiesomis ir pareiškė, kad metas nutraukti esamą gimstamumo kontrolės programą.