Sprendimas priimtas po Jungtinių Tautų žmogaus teisių ekspertų kritikos.

„Tai, ką Iranas padarė saugodamas kalinių sveikatą ir suteikdamas jiems atostogas, yra reikšmingas žingsnis“ palyginti su tuo, ką padarė kitos šalys, sakė teismų sistemos atstovas Gholamhosseinas Esmaili.

Jungtinės Karalystės ir Irano pilietybę turinti Nazanin Zaghari-Ratcliffe, kuri buvo areštuota 2016-aisiais ir atlieka penkerių metų įkalinimo bausmę už antivyriausybinę veiklą, buvo tarp 100 tūkst. kalinių, kurie laikinai buvo paleisti kovo mėnesį.

Jos atostogos buvo pratęstos iki gegužės 20 dienos, antradienį valstybinei naujienų agentūrai IRNA sakė advokatas.


JT žmogaus teisių ekspertų komisija praėjusią savaitę paragino Iraną išplėsti laikinai dėl COVID-19 paleistų kalinių sąrašą įtraukiant į jį dėl politinių ar religinių įsitikinimų kalinamus žmones, dvigubą pilietybę turinčius žmones ir užsienio piliečius.

Atsakydamas į tai Gh. Esmaili sakė, kad šie ekspertai turėtų pranešti, ką „Amerika ir Britanija yra padariusios dėl savo sulaikytųjų“.

„Mes suteikėme atostogas daugiau kaip 1 000 užsienio piliečių... Tarp jų yra ir kai kurių šių šalių piliečių“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Irano nereiktų kritikuoti už „diskriminacinį elgesį“, nes jo darbai „puikūs“, sakė Gh. Esmaili.

Minėti 100 tūkst. kalinių, daugiausia iraniečių, praėjusį mėnesį buvo paleisti iš pradžių iki balandžio 19-osios, o paskui šis laikotarpis buvo pratęstas iki gegužės 20-osios.

Teismų sistema praėjusį mėnesį taip pat paskelbė, kad pagal Irano Naujųjų metų amnestiją bus paleista 10 tūkst. kalinių.

Taip siekiama „sumažinti kalinių skaičių atsižvelgiant į opią situaciją šalyje“, tuomet sakė G. Esmaili, tiesiogiai koronaviruso pandemijos nepaminėdamas.

Užsieniečiai, tarp jų Prancūzijos ir Irano pilietybes turinti Fariba Adelkhah, Irano ir JAV pilietybes turintis verslininkas Siamakas Namazi ir jo tėvas Mohammadas Bagheras Namazi, kaip manoma, tebėra kalėjimuose, nes apie jų paleidimą pranešimų nebuvo.

Iranas nepripažįsta dvigubos pilietybės ir piktai kritikavo užsienio vyriausybes dėl kišimosi į tai, ką vadina vidaus bylomis.

Irano vyriausybė stengiasi suvaldyti vieną didžiausių COVID-19 protrūkių pasaulyje. Apie pirmąjį patvirtintą šios ligos atvejį šalis pranešė vasario 19 dieną.

Nuo COVID-19 Irane iš viso jau mirė per 5,2 tūkst. žmonių, o užsikrėtimo atvejų užregistruota daugiau kaip 83,5 tūkstančio.