Anot oficialios Irano televizijos, šis smūgis yra atsakas į ankstesnius įvykius, kai JAV dronas Irako teritorijoje nukovė aukšto rango Irako generolą Qasemą Soleimanį.

Atsakomybę už įvykdytą išpuolį prisiėmė Irano revoliucinė gvardija.


„Mes perspėjame visus JAV sąjungininkus, kurie suteikė bazes šiai teroristų armijai: nukentės bet kuri teritorija, iš kurios bus vykdoma agresija prieš Iraną“, – skelbiama Irano revoliucinės gvardijos pranešime.

Savo ruožtu Irano televizija „Fars News“ pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas į gausią minią besikreipiantis šalies lyderis ajatola Ali Khamenei. Jis tvirtina, kad Iranui smūgi sudavę amerikiečiai patys skaudžiai nukentės.

„Obamos prezidentavimo laikais savo kalbos metu aš esu sakęs, kad laikai, kai tu smogi ir pabėgi – baigėsi. Jeigu tu smogi, tu gauni smūgi atgal“, – teigė jis. Tiesa, kada darytas šis vaizdo įrašas, nėra aišku.

Pentagono pareigūnas CNN informavo, kad žinių apie amerikiečių karių aukas nėra, tačiau į taikinius smogusių raketų padaryta žala yra tiriama.

Papildyta 09.42 val.

NBC: JAV kariškiai Irake tikriausiai buvo informuoti apie Irano raketų paleidimą

JAV kariškiai, esantys bazėse Irake, tikriausiai buvo informuoti apie tai, kad Iranas paleido raketas, praneša televizijos kanalas NBC.

Pasak jo žurnalistų apklaustų buvusių žvalgybos darbuotojų, ši informacija galėjo būti operatyviai gauta per Vašingtono naudojamą pranešimo apie raketų paleidimus sistemą. Vienas iš jos elementų, kaip pažymi NBC, yra JAV nacionalinio saugumo agentūros valdomas objektas Merilando valstijoje. Sistemą taip pat sudaro palydovai ir radiolokacijos stotys.

Papildyta 09.23 val.

Į dvi amerikiečių karių bazes Irake pataikė iš viso 22 raketos, bet irakiečių per šią praėjusios nakties Irano ataką nežuvo, trečiadienį pranešė Irako kariškiai.

„Nuo 1 val. 45 min. iki 2 val. 15 min. (vietos, nuo 0 val. 45 min. iki 1 val. 15 min. Lietuvos laiku) Irakui smogė 22 raketos: 17-a paleista į Al Asado oro pajėgų bazę, penkios – į Arbilio miestą“, – rašoma Irako kariuomenės išplatintame pranešime.

Jame priduriama, kad raketomis apšaudyti objektai, naudojami JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos.

Papildyta 09.09 val.

Uždrausti JAV civiliniai skrydžiai virš Persijos ir Omano įlankų, Irako ir Irano

JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) antradienį pranešė uždraudžianti JAV registruotoms oro linijoms skraidyti virš Irako, Irano, Persijos įlankos ir Omano įlankos po to, kai raketomis buvo apšaudytos bazės su JAV kariais Irake.

FAA „šįvakar skelbia pranešimą pilotams dėl skrydžių apribojimų, kad draudžiama JAV civilinės aviacijos vežėjams naudotis oro erdve virš Irako, Irano ir Persijos įlankos bei Omano įlankos vandenų“, sakoma pranešime

„FAA ir toliau atidžiai stebės įvykius Artimuosiuose Rytuose“, – priduriama jame.

Atnaujinta 08.14 val.

Ekspertas: Iranas tikriausiai atakavo JAV karines bazes Irako teritorijoje mažo nuotolio raketomis „Qiam-1“ ir „Fateh-110“

Iranas, atakuodamas Ain al Asado bazę ir Erbilio oro uostą Irake naudojo tiek skystojo kuro, tiek kietojo kuro raketas. Tai pranešė televizijos kanalas NBC, remdamasis amerikiečių kariniu ekspertu.

Midlberio tarptautinių tyrimų instituto Monterėjuje (Kalifornijos valstija) darbuotojo Jeffrey Lewiso nuomone, iraniečiai paleido skystuoju kuru varomas mažo nuotolio balistines raketas „Qiam-1“. Kaip pažymėjo televizijos kanalas NBC, 2017 metų birželį Iranas naudojo šio tipo raketas, atakuodamas teroristinės „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės objektus.

Be to, pasak J. Lewiso, objektams Irako teritorijoje taip pat buvo smogta balistinėmis mažo nuotolio raketomis „Fateh-110“.

Atnaujinta 07.47 val.

Irano ginkluotųjų pajėgų štabo viršininko generolo Mohammado Baqeri pareiškimas: „Dabar, kai jie suprato mūsų galią, atėjo laikas JAV išvesti savo kariuomenę iš Viduriniųjų Rytų".

Atnaujinta 07.33 val.

Irano armija ragina JAV išvesti visą kariuomenę iš Viduriniųjų Rytų, praneša valstybinė televizija.

Atnaujinta 07.30 val.

Naujosios Zelandijos užsienio reikalų ministras ir laikinasis ministras pirmininkas Winstonas Petersas taip pat sureagavo socialiniame tinkle.

„Vyriausybė aktyviai bendradarbiauja su partneriais kariniais ir diplomatiniais kanalais ir mes toliau atidžiai stebime saugumo situaciją, įskaitant jos padarinius mūsų personalui“, - sakė Petersas.

„Svarbu pažymėti, kad raketų išpuoliai nebuvo nukreipti į Taji stovyklą.“

Atnaujinta 07.28 val.

JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) antradienį pranešė uždraudžianti JAV registruotoms oro linijoms skraidyti virš Irako, Irano, Persijos įlankos ir Omano įlankos po to, kai raketomis buvo apšaudytos bazės su JAV kariais Irake.

FAA „šįvakar skelbia pranešimą pilotams dėl skrydžių apribojimų, kad draudžiama JAV civilinės aviacijos vežėjams naudotis oro erdve virš Irako, Irano ir Persijos įlankos bei Omano įlankos vandenų“, sakoma pranešime

„FAA ir toliau atidžiai stebės įvykius Artimuosiuose Rytuose“, – priduriama jame.

Kiek anksčiau Pentagonas pranešė, kad iš Irano buvo paleista keliolika balistinių raketų, kuriomis taikytasi į mažiausiai dvi Irako karines bazes Al Asade ir Irbilyje, kur dislokuoti JAV kariuomenės ir koalicijos nariai.

Atnaujinta 07.23 val.

Filipinų vyriausybė įsako evakuoti filipiniečių darbuotojus iš Irako ir siunčia pakrančių apsaugos laivą į Viduriniuosius Rytus, norėdami perkelti savo piliečius į saugią teritoriją.

Atnaujinta 06.48 val.

Teherane netrukus po pakilimo trečiadienį sudužo Ukrainos keleivinis lėktuvas, pranešė pusiau oficiali Irano naujienų agentūra „Isna“. Visas naujienas rasite čia: Irane sudužo Ukrainos avialinijų lėktuvas su 180 žmonių.

Atnaujinta 06.45 val.

Iranas trečiadienį pareiškė, kad apšaudęs raketomis karines bazes Irake, kur dislokuoti JAV kariai, įvykdė ir „baigė“ savo „savigynos“ atsaką dėl įtakingo generolo Qasemo Soleimani nužudymo.

Iranas atakavo JAV karines bazes Irake

„Nesiekiame karo eskalacijos, bet ginsimės nuo bet kokios agresijos“, – sakė jis.

Pentagonas pranešė, kad iš Irano buvo paleista keliolika balistinių raketų, kuriomis taikytasi į mažiausiai dvi Irako karines bazes Al Asade ir Irbilyje, kur dislokuoti JAV kariuomenės ir koalicijos nariai.

Atnaujinta 06.38 val.

Pietų Korėja sako, kad „gauna realaus laiko ataskaitas ir atidžiai stebi esamą situaciją“ Irane, rašoma CNN.

Savo pranešime atstovas teigė, kad „Užsienio reikalų ministerija glaudžiai bendradarbiauja su vietos valdžia, sutelkdama dėmesį į Pietų Korėjos piliečių saugumą“.

Atskirai, ministerija teigė, kad jos darbo grupės komanda „dirba su Irano išpuoliu susijusios žalos ir (arba) detalių įvertinimu“.

Ji pridūrė, kad Pietų Korėjos įmonės, kurių darbuotojai yra Irake, didina saugumą ir peržiūri savo avarinio pabėgimo planus.

Pietų Korėjos darbuotojams Irake buvo patarta susilaikyti nuo savo junginių.

Atnaujinta 06.30 val.

JAV vyriausybės pareiškime sakoma: „Buvo požymių, kad Irano režimas planavo pulti šias dvi bazes. Įvertindami situaciją, mes imsimės visų būtinų priemonių apsaugoti ir ginti JAV personalą, partnerius ir sąjungininkus regione".

Atnaujinta 06.23 val.

Viešą žinute socialiniame tinkle išplatino ir buvęs viceprezidentas Joe Bidenas.

„Norėčiau susilaikyti nuo komentarų šį vakarą, kol mes sužinosime daugiau, tačiau aš pasakysiu vieną dalyką: Jill ir aš maldose palaikome savo kariuomenę ir amerikiečius užsienyje“, – rašo jis.


Atnaujinta 06.07 val.

Irako saugumo pareigūnai CNN sako, kad po atakų Al-Asad oro bazėje Anbaro provincijoje ir atakų Erbilyje tarp Irako saugumo pajėgų nėra aukų.

Tai atnaujinta saugumo pareigūnų informacija atlikus pirminį vertinimą. Anksčiau trečiadienį Irako saugumo šaltinis CNN sakė, kad Irake buvo aukų.

„Iš pradžių girdėjome, kad Irako pusėje buvo aukų - neaišku, kiek jų buvo nužudyta, ar sužeista“, - CNN pranešė Arwa Damonas iš Bagdado.

Atnaujinta 05.53 val.

Irako Kurdistano regiono ministras pirmininkas Masrouras Barzani trečiadienio rytą vietos laiku po Irano raketų išpuolio kalbėjo su JAV valstybės sekretoriumi Michaelu Pompeo.

„Šį rytą telefonu su (Pompeo) telefoniniu skambučiu aptarėme dabartinius įvykius Irake“, - sakė Barzani. „Aš taip pat pasiūliau būdus, kaip suvaldyti situaciją".

Atnaujinta 05.51 val.

Kanados ir Didžiosios Britanijos pareigūnai pareiškė, kad stebi karių, esančių Irake, padėtį.

„Twitter“ Kanados ginkluotųjų pajėgų gynybos štabo viršininkas generolas Jonathanas Vance'as teigė, kad visas jo šalies personalas yra saugus po raketų išpuolių Irake.

Atskirai JK teigė, kad Irake „skubiai stengiamasi nustatyti faktus vietoje“, ankstyvą trečiadienio rytą Londone CNN sakė Užsienio ir Sandraugos biuro atstovas.

„Mūsų pagrindinis prioritetas yra Britanijos personalo saugumas“, - teigė atstovė.

CNN cituoja ir Irako saugumo tarnybą, anot kurios pranešimo, Al-Asado oro pajėgų bazėje yra nukentėjusių irakiečių karių. Tiesa, ar jie sužeisti, ar žuvę nėra konkretizuojama.

Aplink Baltuosius rūmus buvo sustiprintas saugumas, planuota, kad netrukus po įvykio į JAV gyventojus tiesioginės TV transliacijos metu kreipsis šalies prezidentas Donaldas Trumpas. Visgi netrukus Baltųjų rūmų atstovė Stephanie Grisham pranešė, kad šį vakarą D. Trumpas prieš televizijos kameras nepasirodys. Artimiausiu metu Baltieji rūmai planuoja susilaikyti ir nuo rašytinių pareiškimų.

Tiesa, nuo komentaro socialiniame tinkle „Twitter“ D. Trumpas nesusilaikė.

„Raketos paleistos iš Irano į dvi karines bazes Irake. Šiuo metu aiškinamasi, kokie nuostoliai padaryti. Tačiau visas tvarkoje. Mes turime galingiausią ir geriausiai aprūpintą kariuomenę pasaulyje. Mano pareiškimą išgirsite ryte“, – rašė D. Trumpas.


Iranas raketomis JAV karines bazes atakavo prabėgus kelioms valandoms po Q. Soleimani laidotuvių jo gimtajame mieste Kermane.

Procesijos, skirtos pagerbti Q. Soleimanį, vyko keliuose Irano miestuose.Pagerbimo metu į gatves išėjo šimtai tūkstančių iraniečių, susidariusių spūsčių metu žuvo mažiausiai 35 žmonės.

Q. Soleimani buvo nukautas penktadienio rytą netoli Bagdado oro uosto per JAV bepiločio ataką, kurią surengti nurodė JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Jis Irano generolą pavadino „teroristu Nr. 1“ pasaulyje.

Q. Soleimani esą planavo netrukus surengti išpuolį prieš JAV piliečius Irake. Q. Soleimanis buvo vienas įtakingiausių savo šalies kariškių ir liūdnai pagarsėjusių „Al Kudso“ pajėgų, priklausančių Irano revoliucinei gvardijai, vadovas. Vadovybė Teherane paskelbė apie „didelį kerštą“ dėl generolo žūties.