„Visiškai nepriimtina, kad vienas iš mūsų kaimynų, palaikančių su mumis glaudžius santykius... tampa grėsmių (Irano) Islamo Respublikai kūrimo centru“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadehas.

„Iranas neleis, kad netoli jo sienų esantis centras taptų sabotažo, sąmokslo ir teroristinių grupuočių siuntimo į Iraną centru“, – sakė jis per savaitinę spaudos konferenciją Teherane.

Irano revoliucinė gvardija – šalies ginkluotųjų pajėgų ideologinis sparnas – sekmadienį pranešė, kad jos „galingų tiksliai nutaikomų raketų taikiniu“ tapo Izraelio „strateginis centras“ Irako šiauriniame Arbilio mieste.

Tačiau kurdų pareigūnai patikino, kad autonominio Kurdistano regiono sostinėje Arbilyje ir šalia jos nėra jokių žydų valstybei priklausančių objektų.

Pasak regiono saugumo pajėgų, sekmadienį paryčiais į Irako šiaurinį Arbilio miestą buvo paleista „12 balistinių raketų“, kurios, be kita ko, buvo nukreiptos į JAV objektus ir padarė materialinės žalos, taip pat nesunkiai sužeidė du civilius gyventojus.

Protestuodamas prieš šiuos smūgius Bagdadas iškvietė Irano ambasadorių Irają Masjidi (Iradžą Masdžidį). Irako užsienio reikalų ministerija šią ataką pasmerkė kaip „akivaizdų (Irako) suvereniteto pažeidimą“.

S. Khatibzadeho teigimu, Irako federalinė vyriausybė „keletą kartų buvo perspėta... neleisti, kad Irako sienos su Iranu taptų nesaugios“.

„Iranas tikisi, kad Irako centrinė vyriausybė užbaigs šią situaciją kartą ir visiems laikams ir neleis piktnaudžiauti savo sienomis“, – pridūrė jis.

Sekmadienio išpuolis Arbilyje įvykdytas praėjus beveik savaitei po to, kai per pagrindiniam JAV sąjungininkui Izraeliui priskiriamą smūgį Sirijoje žuvo du Irano Revoliucinės gvardijos karininkai.

Irake, įskaitant Kurdistano regioną, tebėra likę JAV karių, dislokuotų vadovauti su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ kovojančiai koalicijai, nors jų skaičius yra mažesnis nei anksčiau.

JAV kariniai bei diplomatiniai interesai bei koalicijos pajėgos Irake nuolat tampa raketų ir ginkluotų dronų atakų taikiniais. Dėl šių išpuolių Vašingtonas kaltina proiranietiškas grupes, reikalaujančias likusių JAV karių išvedimo.

Visgi raketos per sieną leidžiamos retai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją