"Nacionalinio saugumo ministerija suėmė 22 Azerbaidžano piliečius dėl bendradarbiavimo su Irano "Sepah" - šiitiškos respublikos elitine Revoliucine gvardija, nurodė ministerija.

Nustatyta, kad sulaikytuosius Islamo revoliucijos sargybinių korpusas ("Sepah") užverbavo šnipinėti, rinkti informaciją, keliančią grėsmę Azerbaidžano saugumui, ieškoti Azerbaidžano teritorijoje "Sepah" veiklai tinkamų žmonių, sakoma pranešime.

NSM taip pat išsiaiškino, kad vieną suimtųjų, Niyazi Kerimovą 1999 metų pavasarį Teherane prikalbino bendradarbiauti "Sepah" narys Akperas Pakraveshas.

Suimant įtariamuosius, rasta automatų AK-74, šautuvų, granatų ir kitų ginklų, šaudmenų ir sprogmenų, taip pat 100 gramų marihuanos.

NSM tvirtina, kad A.Pakraveshas nurodė N.Kerimovui įtraukti Azerbaidžano piliečius į bendradarbiavimą su "Sepah", kad juos galima būtų apmokyti rengti teroro išpuolius, provokacijas prieš JAV, Izraelio ir kitų vakarų valstybių ambasadų darbuotojus.

N.Kerimovas nuo 1999 iki 2011-ųjų užverbavo ir išsiuntė organizacijai "Sepah" keletą Azerbaidžano piliečių, kurie Teherane ir Keredže buvo specialiai apmokyti vykdyti teroro aktus.

Vėliau A.Pakraveshas ir dar vienas "Sepah" narys, vadinamas Vahidu, kad nesukeltų įtarimo, slapta susitikdavo Damaske ir Maskvoje, sakė NSM ryšių su visuomene centre.

"Azerbaidžano piliečiai, gavę iš A.Pakravesho įrangos ir dideles sumas pinigų, ėmė šalies sostinėje Baku stebėti ambasadas, bendroves, visuomenines organizacijas, tarp kurių yra ir žydų centras "Sohnut", amerikiečių greitojo maisto restoranas, birtų naftos bendrovės "BP-Azerbaijan" būstinė ir kiti objektai", - sakoma pranešime.