Oficialios naujienų agentūros IRNA išplatintame pareiškime sakoma, kad tokio žingsnio imtasi atsakant į Vašingtono „neteisėtą ir kvailą“ sprendimą pripažinti Irano revoliucijos gvardiją teroristine organizacija.

Irano Aukščiausioji nacionalinio saugumo taryba „skelbia, kad laiko JAV režimą „terorizmą remiančia valstybe“, o Centrinį štabą, dar vadinamą CENTCOM, ir visas su juo susijusias pajėgas – „teroristinėmis grupuotėmis“, sakoma pranešime.

CENTCOM yra atsakingas už keletą karo teatrų ir karštųjų židinių, įskaitant Afganistaną, Iraką, Siriją, Jemeną ir Persijos įlanką.

Irano diplomatijos vadovas Mohammadas Javadas Zarifas kiek anksčiau yra raginęs savo prezidentą Hassaną Rouhani įtraukti CENTCOM pajėgas į Teherano teroristinių grupuočių sąrašą, nurodė URM.

M. J. Zarifas pasmerkė JAV sprendimą pripažinti Irano revoliucijos gvardiją teroristine organizacija ir socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad šis žingsnis žengtas Izraelio rinkimų išvakarėse siekiant pareikšti paramą šios šalies ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu.

„Dar viena klaidinga rinkimų išvakarių dovana Netanyahu. Dar viena pavojingas JAV nelaimingas nuotykis regione“, – parašė iraniečių užsienio reikalų ministras.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad Vašingtonas skelbia Irano elitinę Revoliucinę gvardiją teroristine organizacija.

Pranešime D. Trumpas sakė, jog šiuo „beprecedenčiu“ žingsniu „pripažįsta realybę, kad Iranas yra terorizmą remianti valstybė, o Irano Revoliucinė gvardija aktyviai dalyvauja, finansuoja ir propaguoja terorizmą kaip valstybės valdymo įrankį“.

„Irano Revoliucinė gvardija yra svarbiausia Irano vyriausybės priemonė formuojant ir įgyvendinant savo pasaulinę teroristinę kampaniją“, – pranešime sakė JAV prezidentas.

Tai yra pirmas kartas, kai Vašingtonas teroristine organizacija paskelbia dalį užsienio šalies vyriausybės, o ne partizanų grupuotę ar kitą neoficialų subjektą.

Islamo revoliucinės gvardijos korpusas buvo įkurtas po 1979 metų Irano islamo revoliucijos. Jo pagrindinis uždavinys yra ginti klerikalinį režimą – kitaip negu tradicinių kariuomenės dalinių, saugančių šalies sienas.

Revoliucinė gvardija Irane įgijo itin didelę įtaką, įskaitant reikšmingus ekonominius interesus.

Vienas svarbiausių gvardijos padalinių yra Kudso (Jeruzalės) pajėgos, padedančios Irano sąjungininkams Vidurio Rytų regione, įskaitant Sirijos prezidentą Basharą al Assadą ir Libano šiitų sukarintą grupuotę „Hizbollah“.

D. Trumpo administracija jau yra paskelbusi didelio masto sankcijų Iranui, praeitais metais pasitraukusi iš daugiašalio susitarimo, pagal kurį Teheranas smarkiai apribojo savo branduolinę programą.