Šis manevras buvo atliktas tuo metu, kai įtampa tarp Irano ir Izraelio yra labai padidėjusi.

Izraelio URM pareiškė, kad žydų valstybė atidžiai stebės šių laivų judėjimą ir sieks užtikrinti, kad jie nepriartėtų prie kranto.

"Irano Islamo Respublikos strateginis laivynas Sueco kanalu plaukė antrą kartą nuo islamo revoliucijos" 1979 metais, nurodė admirolas Habibollah Sayari, kurio žodžius citavo Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Jis nepaminėjo, kiek laivų praplaukė kanalu ir kokią misiją jie turėtų atlikti Viduržemio jūroje, tačiau nurodė, jog ši flotilė anksčiau buvo užsukusi į Saudo Arabijos uostamiestį Džidą.

Kaip praneša Irano žiniasklaida, eskadrinis minininkas "Shahid Qandi" ir aprūpinimo laivas "Kharg" į šį Raudonosios jūros uostą atplaukė vasario 4 dieną.

H.Sayari pareiškė, kad karo laivų dislokavimas Viduržemio jūroje pademonstruos šiitiškos respublikos "galią" šio regiono šalims, taip pat neš Teherano "taikos ir draugystės žinią".

Pirmasis Irano karo laivų atplaukimas į Viduržemio jūrą pernai vasarį išprovokavo Izraelio ir Jungtinių Valstijų įtūžį, o žydų valstybė paskelbė sustiprintą parengtį savo karinėse jūrų pajėgose.

Tąsyk Irano eskadrinis minininkas ir aprūpinimo laivas praplaukė netoli Izraelio krantų ir užsuko į Latakijos uostą Teheranui draugiškoje Sirijoje, o vėliau grįžo į Iraną per Raudonąją jūrą.

Pranešimas apie naujausią karo laivų žygį buvo paskelbtas tvyrant didelei įtampai tarp Irano ir Izraelio, kurią kursto ilgametis ginčas dėl Teherano branduolinės programos ir prielaidos, kad Izraelis gali suduoti prevencinius karinius smūgius šiitiškos respublikos branduoliniams objektams.