Įtampa dėl Teherano branduolinės programos padidėjo, kai Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) pranešė, kad Iranas kuria atominę bombą,

Iranas įspėjo, kad atsakys į sankcijas smūgiu Vakarų interesams Persijos įlankoje. Analitikai mano, kad tai galima padaryti, uždarius Ormūzo sąsiaurį, per kurį gabenama didelė dalis naftos, patenkančios į pasaulio rinką.

"Dabar mes manome, kad viskas gerai, ir nėra reikalo panaudoti naftą kaip ginklą. Tačiau aš turiu pabrėžti, jog jeigu mes būsime priversti ir manysime, kad būtina, taip, mes pasinaudosime tokia galimybe", sakė R.Ghasemi.

Drauge R.Ghasemi, buvęs islamo revoliucijos sargybinių korpuso karininkas, sakė, kad Irano ekonomika priklauso nuo naftos eksporto, taip pat per Ormūzo sąsiaurį, ir kad jis nenumato problemų, susijusių su eksportu.

JAV energetikos informacijos valdybos vertinimu, 2009 metais per sąsiaurį praėjo 15,5 mln. barelių naftos arba maždaug trečdalis visos naftos, gabenamos jūra. Ormūzo sąsiaurio rajoną patruliuoja JAV karinis jūrų laivynas.

Per 6,4 km pločio sąsiaurį tarp Irano ir Omano praeina pagrindinė dalis naftos, eksportuojamos iš Saudo Arabijos, Irano, JAE, Kuveito ir Irako, ir beveik visos šviežios gamtinės dujos iš Kataro.

Maždaug 75 proc. naftos iš Persijos įlankos patenka į Azijos šalis, visų pirma į Japoniją, Indiją, Pietų Korėją ir Kiniją.