Prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) oficialiai atidarė 164 centrifugų IR-6 ir 30 centrifugų IR-5 kaskadas Netanzo urano sodrinimo įmonėje per ceremoniją, transliuotą valstybinės televizijos.

Pačių centrifugų televizija neparodė, bet komplekso inžinieriai sakė, kad gavus H. Rouhani įsakymą į kaskadas pradėtos leisti urano heksafluorido dujos.

Naujausias Irano žingsnis vystant urano sodrinimo pajėgumus lydėjo antradienį įvykusias įžangines derybas tarp šalių, tebesilaikančių susitarimo, vadinamo Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), atstovais. Šio proceso dalyviai siekia sugrąžinti į paktą Jungtines Valstijas, pasitraukusias iš jo 2018 metais, vadovaujant tuomečiam prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui).

Per derybas Vienoje dėmesys sutelktas ne tik į planus sušvelninti gniuždančias ekonomines sankcijas Iranui, sugrąžintas D. Trumpo administracijos, bet ir užtikrinti, kad šiitiška respublika vėl imtųsi laikytis JCPOA sąlygų. Iranas laipsniškai mažino savo įsipareigojimus, reaguodamas į JAV pasitraukimą iš sutarties.

Visos šalys sakė, kad derybų, kuriose Vašingtonas dalyvauja netiesiogiai, tarpininkaujant Europos Sąjungai, pradžia buvo gera.

Naujosios centrifugos IR-5 ir IR-6 leidžia uraną sodrinti sparčiau ir gauti didesnį prisodrintos medžiagos kiekį negu naudojant Irano pirmosios kartos įrenginius, kurie yra vieninteliai leidžiami pagal 2015 metų sutartį.

H. Rouhani per ceremoniją, surengtą Iranui minint Nacionalinę branduolinių technologijų dieną, kad Teherano branduolinės programos tikslai yra visiškai taikūs.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)