„Esu palaiminta galėdama paskelbti, kad košmaras baigėsi: mano sūnus saugiai grįžta namo“, – pareiškime nurodė Joanne White.

Amerikietis buvo paleistas diena po to, kai iraniečių mokslininkas Cyrusas Asgari sugrįžo namo. Jis buvo areštuotas per akademinį vizitą 2016 metais ir apkaltintas komercinių paslapčių vagyste, tačiau pernai buvo išteisintas JAV teismo.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį patvirtino, kad M. White'as buvo paleistas Irane ir kad jis netrukus sugrįš pas savo šeimą Jungtinėse Valstijose.

M. White'as „yra šveicarų lėktuve, kuris ką tik paliko Irano oro erdvę. Tikimės, kad jis netrukus bus namuose su savo šeima Amerikoje“, tviteryje parašė D. Trumpas.

JAV pareigūnai anksčiau tvirtino, kad C. Asgari nebuvo įtrauktas į mainus – dėl šio teiginio neabejotinai kils klausimų, atsižvelgiant į M. White'o paleidimą.

13 metų JAV kariniame jūrų laivyne tarnavęs vyras buvo suimtas 2018 metų liepą šiaurės rytiniame Mašhado mieste, kur prieš tai buvo susitikęs su viena moterimi, su kuria, kaip buvo pranešta, susipažino internete.

Kitais metais jis buvo nuteistas kalėti mažiausiai 10 metų už tai, kad tariamai įžeidė Irano aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei ir paskelbė antivyriausybinių komentarų socialiniuose tinkluose, naudodamas pseudonimą.

Kovo mėnesį, kai Iranui smarkiai smogė koronaviruso pandemija, M. White'as buvo perduotas Šveicarijai, atstovaujančiai JAV interesams Irane, kadangi abi šalys nepalaiko diplomatinių santykių.

Jis buvo nuskraidintas į sostinę Teheraną, tačiau JAV pareigūnai teigė, kad M. White'ui buvo liepta nepalikti Irano.

J. White savo pareiškime beveik nepateikė jokių detalių apie paleidimą, tačiau padėkojo tiek JAV, tiek Šveicarijos vyriausybėms.

Ji taip pat padėkojo Billui Richardsonui, buvusiam JAV ambasadoriui ir gubernatoriui, kuris dažnai imasi rezonansinių amerikiečių suėmimo užsienyje bylų.

B. Richardsonas pareiškime pažymėjo, kad siekdamas užtikrinti M. White'o paleidimą jis susitiko su aukščiausio rango Irano pareigūnais, įskaitant užsienio reikalų ministrą Mohammadą Javadą Zarifą.

D. Trumpo administracija, vykdanti „maksimalaus spaudimo“ Iranui kampaniją, apimančią griežtas sankcijas, anksčiau piktinosi buvusio demokratų kandidato į prezidentus B. Richardsono pastangomis.