Žiniasklaida prieš tai skelbė, kad Islamo Respublika, atsakydama į JAV pasitraukimą iš sutarties, likusių penkių sutartį pasirašiusių šalių ambasadorius informuos apie „sumažintus įsipareigojimus“. Prancūzija tada pareiškė, kad Europa bus pasiruošusi atnaujinti sankcijas Iranui, jei šalis sulaužys dalį branduolinio susitarimo. 2015 metais Vienoje susitarimą su Iranu pasirašė Prancūzija, Vokietija, Didžioji Britanija, Rusija, Kinija ir JAV.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018-aisiais vienašališkai pasitraukė iš istorinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos. Joje numatyta, kad Teheranas atsisako savo branduolinės programos mainais į tarptautinių sankcijų sušvelninimą. Kitos šalys tuo tarpu nori sutartį išsaugoti.

JAV išplėtė savo sankcijas Iranui. Nuo gegužės 1-osios visos šalys, importuojančios naftą iš Irano, gali tikėtis baudžiamųjų priemonių. Tą dieną baigėsi kai kurioms šalims taikytos išimtys. Be to, į Artimuosius Rytus JAV nusiuntė savo lėktuvnešį „Abraham Lincoln“ ir bombonešių - tai sulaukė griežtos Irano kritikos.

Iranui gali būti atnaujintos sankcijos

Prancūzija gali atnaujinti sankcijas Iranui, šiitiškai respublikai paskelbus, kad ji iš dalies stabdo savo įsipareigojimus pagal daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos, trečiadienį pranešė prancūzų gynybos ministrė Florence Parly.

„Jeigu Iranas atsisakys vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus, kaip užsiminė prezidentas Hassanas Rouhani, tai gali atvesti prie naujų sankcijų“, – ministrė sakė televizijai BFM.

Vis dėlto F. Parly pabrėžė, kad Europos šalys laikosi pozicijos, kad svarbu išsaugoti Bendrajį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

Pasak jos, Paryžius taip pat griežtai atmeta Irano ultimatumą JCPOA dalyvaujančioms Europos šalims per 60 dienų surengti derybas dėl sutarties sąlygų laikymosi.