Irano politikai ir pareigūnai ne kartą grasino blokuosiantys Ormūzo sąsiaurį - vartus į Persijos įlanką, atsakydami į Vakarų taikomas sankcijas ar karinius veiksmus. Dėl blokados Iranas gali sulaukti JAV karinio atsako. Irano užsienio reikalų ministras Ali Akbaras Salehiliepos mėnesį sakė, kad mažai tikėtina, jog Iranas įgyvendins grasinimus, nebent jų pačių laivams būtų nebeleista naudotis sąsiauriu.

"Irano tikslas - kad visas pasaulis galėtų naudotis Ormūzo sąsiauriu, bet tik tol, kol tai nekenkia Irano interesams..." - IRNA naujienų agentūra citavo Islamo revoliucijos gvardijos vadą Masoudas Jazayeri.

"Dauguma karo ekspertų žino, kad, jei Iranas nuspręs blokuoti Ormūzo sąsiaurį, jokia šalis ar šalys negalės tam pasipriešinti", - pridūrė jis.

Ekspertai teigia, kad Persijos įlankoje ir aplinkinėse teritorijose esantys Vakarų laivai atgraso nuo bandymo užblokuoti sąsiaurį.

Izraelis ir JAV grasino imtis karinių veiksmų, jei Iranas neatsisakys branduolinės programos, kuri, pasak Vakarų, skirta branduoliniam ginklui kurti. Iranas tvirtina, kad branduolinė programa taiki.