„Baigiame konsultacijas šiuo klausimu ir greitai atnaujinsime mūsų derybas Vienoje“, – sakė šiitiškos respublikos diplomatijos vadovas po derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Pagal 2015 metais Teherano ir pasaulio galingųjų valstybių sudarytą branduolinį susitarimą Iranas įsipareigojo leisti Jungtinėms Tautoms vykdyti griežtą jo branduolinės programos kontrolę mainais į sankcijų sušvelninimą.

2018 metais tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai išvedė savo šalį iš šio susitarimo ir grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas nuo 2019 metų palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą susitarimą.

Sausį JAV prezidento pareigas pradėjęs eiti Joe Bidenas atšaukė savo pirmtako D. Trumpo sprendimą pasitraukti iš tarptautinių derybų dėl Irano branduolinių ambicijų suvaržymo.

Tačiau balandį Vienoje prasidėjusios derybos dėl JCPOA išsaugojimo po kelių mėnesių įstrigo, kai Irano prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatyvių pažiūrų Ebrahimas Raisi.

S. Lavrovas trečiadienį sakė, kad derybos „turėtų būti atnaujintos kuo greičiau“, ir paragino Jungtines Valstijas grįžti prie savo įsipareigojimų pagal JCPOA.

Rusijos diplomatijos vadovas sakė, jog tarptautinė bendrija tikisi, kad Jungtinės Valstijos „grįš prie savo teisinių įsipareigojimų pagal branduolinį susitarimą“ ir atšauks „Iranui bei visiems jo prekybos partneriams taikomus neteisėtus suvaržymus“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją