Po to, kai per parą užregistruojamų aukų skaičiai Irane beveik savaitę mažėjo, pastarąsias kelias dienas buvo stebimas nedidelis augimas.

Iranas, kuris yra tarp pandemijos labiausiai veikiamų pasaulio valstybių, kovo viduryje – kelios savaitės po protrūkio pradžios fiksavimo – sustabdė visą nebūtiną ekonominę veiklą.

Tačiau aukščiausio rango pareigūnai tvirtina, kad sankcijas kenčianti Irano ekonomika nebegali likti uždaryta, ir prezidentas Hassanas Rouhani nuo balandžio 11 dienos leidžia vėl atidaryti mažą užsikrėtimo pavojų keliančias kompanijas.

Pasažų parduotuvės ir turgūs pagal laipsniško ekonominės veiklos atnaujinimo planą atsidarė vėliausiai.

Teherano šiaurėje esančiame Tadžrišo turguje pirmadienį dirbo beveik visi mažmenininkai, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras skelbdamas naujausius COVID-19 skaičius paprašė žmonių neprarasti budrumo.

„Kai kurioms kompanijoms vėl pradedant dirbti, judėjimui intensyvėjant, vis labiau būtina laikytis sveikatos protokolų ir socialinio atstumo“, – sakė jis.

„Tai nereiškia, kad turėtume būti ne tokie atidūs – kaip sykis, priešingai“, – pabrėžė jis televizijos transliuotoje spaudos konferencijoje.

Iranas apie savo pirmuosius COVID-19 atvejus pranešė vasario 19 dieną – tai buvo du mirties atvejai šiitų šventajame Komo mieste.

Pasak K. Jahanpouro, naujausi mirties nuo COVID-19 atvejai oficialų aukų šalyje skaičių padidino iki 5 209.

1 294 nauji užsikrėtimo atvejai bendrą COVID-19 atvejų skaičių šalyje padidino iki 83 505.

59 273 iš hospitalizuotų asmenų jau pasveiko ir buvo išrašyti, o 3 389 pacientų būklė tebėra kritinė.

Kai kurie pareigūnai ir ekspertai Irane ir užsienyje skeptiškai vertina Irano deklaruojamus skaičius.

H. Rouhani vyriausybė leido sostinės „mažą riziką keliančias“ parduotuves atidaryti šeštadienį, o kitose provincijose – praėjusią savaitę.

Tokios kompanijos kaip restoranai, sporto salės ir vestuvių salės vis dar uždaryti dėl didelio viruso plitimo pavojaus.

Iranui taikomos griežtos JAV sankcijos, kurias prezidentas Donaldas Trumpas sugrąžino 2018 metais pasitraukęs iš svarbaus daugiašalio susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos.

Sankcijos yra nukreiptos prieš svarbius naftos ir bankininkystės sektorius ir Teheranui sunku palaikyti ekonomiką dalijant pinigus neturtingiesiems.

„Vyriausybė privalo kovoti su tiesioginiu ir netiesioginiu koronaviruso poveikiu: skurdu, nedarbu ir recesija, o kovą sunkina ir komplikuoja sankcijos“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė vyriausybės atstovas Ali Rabiei.