Prancūzija penktadienį paskelbė, kad iškvietė Irano ambasadorių dėl dviejų prancūzų akademikų – F. Adelkhah ir Roland'o Marchalio (Rolano Maršalio) – arešto ir išreiškė „itin gilų susirūpinimą“ dėl jų padėties.

„Jų kalinimas yra netoleruotinas“, – nurodė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija.

Šių mokslininkų kalinimas padidino įtampą tarp Teherano ir Paryžiaus, nors prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas pastaruoju metu stengėsi atlikti vadovaujantį vaidmenį mėginant išspręsti Teherano ir Vašingtono ginčą dėl Irano branduolinės programos.

„Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimas dėl Irano pilietės yra kišimosi aktas ir mes manome, kad jų prašymas neturi teisinio pagrindo“, – sakoma Irano užsienio reikalų ministerijos atstovo Abbaso Mousavi pareiškime.

"(F. Adelkhah) yra Irano pilietė ir buvo areštuota dėl „šnipinėjimo aktų“, – sakė jis ir pridūrė, kad jos advokatas žino tiriamos bylos detales.

Iranas nepripažįsta dvigubos pilietybės ir ne kartą atmetė užsienio vyriausybių prašymus leisti teikti konsulinę pagalbą Irane sulaikytiems žmonėms.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija penktadienio pareiškime pakartojo savo raginimą paleisti F. Adelkhah ir R. Marshalį, ir reikalavimą leisti konsuliniams pareigūnams bendrauti su jais.

Atsakydamas A. Mousavi nurodė, kad R. Marshalis buvo sulaikytas už „susimokymą prieš nacionalinį saugumą“, kad su juo daug kartų galėjo bendrauti konsuliniai pareigūnai ir kad jo advokatas palaiko ryšį su teismais.

Bado streikai

Iraniečių kilmės F. Adelkhah yra šiizmo specialistė ir „Sciences Po“ Tarptautinių studijų centro tyrimų vadovė. Jos areštas apkaltinus „šnipinėjimu“ buvo patvirtintas liepos mėnesį.

Jos kolega R. Marchalis buvo areštuotas, kai atvyko į Iraną aplankyti F. Adelkhah, sakė jo advokatas.

Universitetas ir minimų akademikų šalininkai šią savaitę paskelbė, kad F. Adelkhah ir dar viena sulaikyta mokslininkė, australė Kylie Moore-Gilbert (Kaili Mur-Gilbert), prieš pat Kalėdas pradėjo neterminuotą bado streiką.

Prancūzijos pareiškime sakoma, kad ministerija išdėstė ambasadoriui „itin gilų susirūpinimą dėl p. Faribos Adelkhah, kuri liovėsi valgyti, padėties“.

„Triukšmo kėlimas negali sustabdyti Irano teismų, nagrinėjančių šią bylą, ypač atsižvelgiant į abiem jiems gresiančius kaltinimus, susijusius su saugumu“, – sakė A. Mousavi.

Įtampa vėl padidėjo po to, kai Iranas anksčiau šį mėnesį paleido kinų kilmės amerikietį mokslininką Xiyue Wangą, už šnipinėjimą nuteistą kalėti 10 metų. Jis buvo iškeistas į Jungtinėse Valstijose kalintą iranietį mokslininką Massoudą Soleimani, įtartą sankcijų pažeidimu.

Iranas pareiškė esąs atviras tolesniems apsikeitimams kaliniais su Jungtinėmis Valstijomis.

Teheranas tebelaiko keletą kitų užsieniečių, įskaitant Irano ir Didžiosios Britanijos pilietybę turinčią Nazanin Zaghari-Ratcliffe ir iraniečių kilmės Amerikos verslininką Siamaką Namazi bei jo tėvą Mohammadą Bagherą Namazi.

Įtampa tarp JAV ir Irano smarkiai išaugo Vašingtonui pernai pasitraukus iš svarbaus susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos ir sugrąžinus skaudžias sankcijas Iranui.