„Mūsų raketos yra skirtos mūsų gynybai ir taikai (išsaugoti), jos nėra skirtos puolimui. Žinokite, kad kol yra techninis poreikis atlikti raketų bandymus, mes taip ir darysime ir neprašysime niekieno leidimo“, – sakė H. Rouhani žurnalistams Teherane.

Šis jo pareiškimas nuskambėjo po JAV prezidento naujausio kritikos pliūpsnio Iranui per jo vizitus Saudo Arabijoje ir Izraelyje.

„Svarbiausia – tai, kad Jungtinės Valstijos ir Izraelis gali vienu balsu pareikšti, jog Iranui niekada nebūtų leista turėti branduolinių ginklų, visiškai niekada, be to jis turi nutraukti baisingą teroristų bei ginkluotų grupuočių finansavimą, apmokymą ir aprūpinimą“, – kalbėjo D. Trumpas Jeruzalėje.

H.Rouhani, kuris penktadienį vykusiuose prezidento rinkimuose nugalėjo griežtos linijos šalininką Ebrahimą Raisi, atsakydamas pasišaipė iš dešimtmečius nesikeičiančios JAV strategijos Artimuosiuose Rytuose.

„Kai buvo užpultas Afganistanas, buvo padaryta klaida. Kai buvo užpultas Irakas, buvo padaryta klaida. Kai mums buvo įvestos sankcijos, buvo padaryta klaida“, – sakė jis.

„Jeigu žinote atvejį, kai Amerika pasielgė teisingai, pasakykite man“, – tęsė prezidentas.

Pasak H. Rouhani, vienintelis protingas Vašingtono žingsnis buvo branduolinė sutartis su Iranu, pasirašyta 2015 metais, kai JAV „kalbėjo pagarbiai“ ir pasiekė visoms pusėms naudingų rezultatų.

„Jeigu amerikiečiai pasirinks kitą kelią, jie vėl patirs nesėkmę. Dėl to nėra abejonės“, – sakė H. Rouhani.

Pasak Irano prezidento, jo šalis vis dar neskuba vertinti D. Trumpo administracijos.

„Laukiame, kol jo vyriausybė susitupės... Tikiuosi, kad ji susitupės taip, kad mes galėsime geriau vertinti tuos, kurie sėdi Vašingtone“, – kalbėjo H. Rouhani.

Paklaustas apie D. Trumpo sekmadienio susitikimą su arabų lyderiais, H. Rouhani atsakė, kad tai buvo „tik šou, neturintis jokios praktinės ar politinės vertės“.

Pasišaipydamas iš milijardų dolerių sutarčių, kurias D. Trumpas pasirašė su Saudo Arabijos vyriausybe, Irano vadovas pareiškė: „Neįmanoma išspręsti terorizmo (problemos) tik atiduodant savo tautos pinigus kokiai nors supergaliai“.

Jis pridūrė, kad būtent Irano sąjungininkai Libane, Sirijoje ir Irake vadovauja kovai su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ ir kitais džihadistais.

„Kovojantieji su terorizmu yra Sirijos ir Irako žmonės. Iranas juos palaikė ir toliau taip daro“, – sakė Irano vadovas.