Tokia žinia nuskambėjo Teheranui ir Vienoje įsikūrusiai Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA) išvakarėse pareiškus, kad sutarta dėl sugedusių kamerų keitimo šiame centrifugas gaminančiame objekte.

Toks susitarimas buvo pasiektas Vakarų galingosioms šalims įspėjus, kad lieka vis mažiau laiko atgaivinti 2015 metų paktą, kuriuo Iranas įsipareigojo mainais į švelnesnes sankcijas mažinti savo branduolinius pajėgumus prižiūrint TATENA.

Irano teigimu, stebėjimo kameros buvo sugadintos per birželį įvykdytą išpuolį, dėl kurio jis kaltina Izraelį.

„Kameros bus sumontuotos taip, kad filmuotų medžiagą, kuri bus saugoma kamerų atmintyje“, – nurodė Irano atominės energijos organizacijos atstovas Behrouzas Kamalvandi.

„Kai atminties kortelės bus užpildytos, jos bus išimamos ir perduodamos bendrai Irano ir Agentūros kontrolei“, – B. Kamalvandi citavo valstybinė naujienų agentūra IRNA.

„Kitaip tariant, Agentūra neturės jokios galimybės susipažinti su informacija, kol nebus panaikintos sankcijos“, – pridūrė jis.

Anksčiau šiemet Iranas pradėjo riboti dalį TATENA inspekcinės veiklos, palaipsniui mažindamas savo įsipareigojimus pagal daugiašalę branduolinę sutartį, iš kurios 2018 metais vienašališkai pasitraukė JAV, grąžinusios šiitiškai respublikai skaudžias sankcijas.

Praėjusią savaitę Vienoje atsinaujino derybos dėl galimybės atgaivinti 2015 metų susitarimą, kurio pagrindinis tikslas buvo neleisti Iranui pasigaminti atominę bombą. Pats Teheranas teigia, kad tokio tikslo niekada neturėjo ir kad jo branduolinė programa skirta patenkinti civilinius energijos poreikius.

Daugiausia nesutarimų Vienoje kilo dėl klausimo, kokias tiksliai sankcijas Vašingtonas panaikintų, taip pat dėl Irano reikalaujamų garantijų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją